fredag 15. mars 2013

Kollektivt selvmord av Arto Paasilinna

Bildet er hentet fra aschehoug.no
En sankthansdag går direktør Onni Rellonen hen for å skyte seg i en falleferdig løe. Alt har gått på tverke og nå vil han ikke mer. Etter utallige konkurser og et havarert ekteskap ser ikke Rellonen noen annen utvei enn å ta livet av seg ved skyting. Men han er ikke alene. Oberst Kamppainen har heller ikke noe mer å leve for og er derfor i ferd med å henge seg i den samme løa.

Dette tilfeldige møtet fører to selvmordskandidater sammen om en felles plan. De ønsker å samle alle Finlands suicidale til et kollektivt selvmord. Etter å ha rykket inn avisannonse får de flere hundre svar. Samtlige blir invitert til et seminar i Helsingfors. Det er en forsamling av tragiske skjebner som samler seg på en restaurant for å høre på foredrag og hverandres historier. Til slutt melder en mindre gruppe seg til å gjennomføre det de anser som den eneste løsningen på alle sine problemer.

Store deler av historien foregår på reisefot i en luksuriøs turistbuss med en tilhørende suicidal bussjåfør. Gruppen reiser Finland på kryss og tvers for å plukke opp kandidater. De reiser til Nordkapp hvor gruppa ser døden i hvitøyet og videre nedover Europa til de sveitsiske alpene. Etterhvert som karakterene i historien utvikler vennskap og møter andre desperate mennesker i liknende situasjon som dem selv, opplever flere at livsgnisten og gleden kommer sakte tilbake. Jo nærmere stupet de kommer, jo færre ønsker å gjennomføre det det har sverget på å gjøre.

Ender det godt? Det kommer an på øyet som leser. Historien er svært underlig, og man møter mange tragiske skjebner. Bak alt det alvorlige er det en svart og burlesk humor som tar både livet og døden på alvor.

Kollektivt selvmord er Paasilinnas fjerde bok som er oversatt til norsk.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar