fredag 13. september 2013

Farmor har kabel-TV. Videogutten. av Tore Renberg

Farmor har kabel-tv og Videogutten er to kortromaner utgitt som én bok. Begge romanene har handling fra Stavanger-området på 80-tallet da de aller fleste kun hadde én kanal på TV-en. Kabel-tv og video var stas og noe utenom det vanlige, og det er med på å drive handlingen fremover i de to historiene.

I Farmor har kabel-tv møter vi de to guttene Jonas og Arve. De synes det er blodig urettferdig at de ikke har Sky Channel hjemme. De vil se musikkvideoer, og da må man ha Sky. En dag møter de Atle sin farmor på S-laget. Atle har ikke hatt kontakt med henne på mange år og kjenner henne knapt. Han oppdager at farmor bor i lavblokkene, og der har de kabel-tv. Da får han en motivasjon til å besøke farmor. Sammen med Jonas kommer de på daglig besøk etter skoletid for å se på musikkvideoer, noe som er til glede for alle tre så lenge det varer. Farmor er en gammel dame som egentlig er klar for å dø, men daglige besøk av ungdommen gir henne et nytt syn på livet.

I Videogutten møter vi Hasse og Pål som er kamerater. Det er stort sett bare de to som henger sammen. Den nye gutten i klassen inviterer dem til en som kalles Videogutten, en merkelig figur som bor tilsynelatende alene i et hus litt i utkanten. Her kommer det flere underlige typer for å se voldelige filmer på VHS, drikke cola og røyke. Det er helt klart at det foregår mer i huset enn bare filmtitting. En dag de er hos Videogutten går Pål på do. Når han kommer tilbake er han helt forandret.

Hele boken er på 219 sider, hver av kortromanene er på drøye 100 sider hver. Videogutten er filmatisert.
De to kortromanene er ganske forskjellige. Der Farmor har kabel-tv er hyggelig men trist er Videogutten gjennomgående guffen og vemmelig.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar