fredag 4. oktober 2013

Serena av Ian McEwan

Bildet er hentet fra www.gyldendal.no

Serena Frome er på vei ut av det trygge redet og vet ikke mye om den store verden. Hun har lyst til å studere litteratur, hun elsker å lese romaner. Men hun ender opp med å studere matematikk, litt mot sin vilje. Studiene ved Cambridge fullfører hun med middelmådige karaterer. Og hva nå? Serena blir rekruttert til MI5 av sin eldre elsker. Forholdet ender dramatisk, men Serena begynner på gulvet i MI5. Hun syns jobben er kjedelig, og ser hvordan mannlige kollegaer stiger mye raskere i gradene enn kvinnene. Et at Serenas oppdrag er å vaske en leilighet, ellers er det lite spionviksomhet og mye kontorarbeid. 

Serena fortsetter å lese romaner og dette kommer sjefene for øret, og Serena får i oppdrag å ta seg av en ung forfatter, Tom Hadley. Gjennom operasjon "Søtmons" skal Serena skal tilby et stipend gjennom en falsk stiftelse, forfatteren skal ikke vite at han er støttet av MI5. Hun skal sørge for at Hadley skriver i tråd med regjeringens politiske standpunkter. Men hva gjør Serena? Jo, hun forelsker seg i Tom. Jobben holder hun skjult, hun lever et liv på jobb mandag-fredag og i helgene er hun sammen med Tom som er lykkelig uvitende om hvem som finansierer stipendet hans. 

Jeg følte virkelig med Serena og To, og jeg skjønner at dette ikke kan vare. Serena kan ikke klare å holde dette skjult for Tom til evig tid, og hvordan skal hun klare å kontrollere hva kjæresten skriver? Det er også andre skjær i sjøen i forholdet deres, og Serena har problemfylte forhold til familie, venner og kollegaer. Boka er både spennende og velskrevet, og en god og litt annerledes kjærlighetshistorie. 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar