fredag 31. januar 2014

Ankomsten av Shaun Tan

Ankomsten forteller historien om en far som emigrerer over det store havet fra et utarmet land til et land hvor han håper å finne et nytt håp. Tilbake sitter kone og datter og venter på at han skal etablere et liv for familien i det nye landet.

Det nye landet er svært forskjellig fra det han reiser fra. Han kan ikke språket og må tegne for å vise hva han spør om. Selv det visuelle uttrykket er annerledes enn det han kjenner fra før.

Han møter andre mennesker som har reist fra krig og slaveri. De hjelper hverandre og de forteller sin historie.

Ankomsten er historie med mye håp. Mannen reiser i håp om å finne et nytt liv som han kan dele med familien sin. Kulturmøtet han opplever kan sammenliknes med det immigrantene som kom til Ellis Island i New York opplevde.

Tegningene formidler historien på en vakker, surrealistisk og gammelmodig måte. Frykten i landet han reiser fra er tegnet som dragehaler, og vi skjønner gjennom historien at dette er en frykt som har traumatisert ham. En annen mann forteller om landet sitt som ble renset av kjemper. Tegningene er så uttrykksfulle at tekst ville være overflødig i denne historien.

Ankomsten har blant annet prisen for beste tegneserie under Angoulême-festivalen i 2008.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar