torsdag 9. januar 2014

Mors gaver av Cecilie Enger
                                                   Bildet er henta fra forlagets nettsideJeg må slutte å tro at alle bøker med pent omslag er typiske «damebøker». Heldigvis klarer jeg å innrømme at jeg tar feil.

Moren til Cecilie har Alzheimers og bor på sykehjem. Cecilie og søsknene har vedtatt at huset skal selges. Når de rydder ut av huset finner Cecilie morens julegavelister fra langt tilbake i tid. Her er det systematisk og sirlig oppført hvilke familiemedlemmer som har fått hva, og hva familien har fått i gaver tilbake. Listene gjør at Cecilie begynner å tenke tilbake på barndommen, morens liv og alle disse gjenstandene som er utvekslet mellom familie og venner gjennom årenes løp.

Denne boka er bra på flere måter. Historien om morens sykdom og Cecilies tanker rundt sykdommen og morens liv fungerer som en ramme for romanen. Så har vi historien rundt de forskjellige gavene, og vi blir bedre kjent med mottakerne av disse gavene. Den tredje «tråden» er Cecilies filosofering rundt dette med julegaver, hva det betyr for oss, hvorfor vi gir gaver, hvorfor vi får dårlig samvittighet hvis vi mottar en mer kostbar gave enn det vi gir, osv. Disse tre elementene er elegant sydd sammen, og skaper en vakker og tankevekkende roman.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar