fredag 28. februar 2014

Slik blir du superrik av Mímir Kristjánsson

Bildet er hentet fra manifest.no
Mímir Kristjánsson: 
- Enhver idiot med litt penger mellom hendene klarer vel å bli rik. Ta børsen for eksempel, de greiene der er jo bare flaks. Alt som skal til er at du har noen penger å satse i utgangspunktet.

BI-klyse:
- Det holder ikke med penger. Det er masse folk med penger som taper dem på børsen. Skal du lykkes på aksjemarkedet, krever det at du både er smart, og at du er villig til å satse og ta risiko. Hvis det er så enkelt, hvorfor gjør ikke bare alle det?

Mímir Kristjánsson: 
- Det er ingen sak å være risikovillig så lenge du har råd til å tape litt. Og de som har tjent store penger på børsen, er ikke akkurat landets fremste hjerner. Hadde jeg bare hatt litt penger og gått skikkelig inn for det, hadde jeg fint klart å ta rotta på de finansgutta.

BI-klyse:
- Det skulle jeg likt å se.
(s. 8-10)

Denne samtalen utspiller seg på en fest. Det er Mímir Kristjánsson, oppvokst i et venstreradikalt miljø og journalist i Klassekampen, som har en opphetet diskusjon med en student ved Handelshøyskolen BI. Og bordet fanger. Mímir søker stiftelsen Fritt Ord om 100 000 kroner til et bokprosjekt. I tre måneder skal han ha permisjon fra Klassekampen for å være aksjespekulant på heltid og skrive en bok om det. Fritt Ord gir 50 000 kroner. Av disse satser Mímir 20 000 på børsen og spillet er i gang!

I løpet av de 12 ukene vi følger spekulanten lærer vi mye om aksjemarkedet, både dagens marked og hvordan dette oppsto. Han tar oss med på en humoristisk berg- og dalbanetur gjennom aksjeporteføljen hans, innsikten han får om firmaene han investerer i og ikke minst kamelene han som venstreradikaler må svelge for å delta på et marked han i utgangspunktet ikke liker noe særlig. På toppen får vi vite at fotball og børs har mange fellestrekk og at Mímirs kjæreste ler som Langbein.

Boken er på rundt 200 sider og i lite format. Den er kjapp og grei å lese om du tåler litt personlig utlevering og liten selvhøytidelighet fra forfatterens side.

Mímir Kristjánsson har tidligere utgitt boken De superrike, en bok om de som pendler til jobben i helikopter og som klager over at de bor i verdens siste sovjetstat.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar