tirsdag 1. april 2014

Å holde pusten av Agate Øksendal Kaupang

 
 
 
Denne romanen handler om en familie som ikke fungerer: En manisk depressiv mamma og to halvsøstre. Jeg-personen som forteller er i tenårene, lillesøsteren Emilie går i fjerde klasse.
 
Moren klarer ikke å ta vare på jentene. Hun kan plutselig være borte dager av gangen, ingen vet hvor er. Hun har flere menn. Hun har tydeligvis karisma og kan sjarmere slik hun gjør når barnevernet kommer på besøk. Da lager hun te, beklager alt rotet og snakker fortrolig med barnevernsdamen som lar seg lure.
 
Jentene er i utgangspunktet ressurssterke, men det viser seg at de kan ikke klare å kompensere for at de ikke har en stabil voksenperson som tar seg av dem . Emilie blir mobbet på skolen. De andre barna merker selvfølgelig at alt ikke er som det skal hjemme og hun begynner å skulke.
 
Jeg personen har mye omsorg, men får en håpløs kjæreste som kalles Firfisla. Det er akkurat som mangelen på omsorg gjør henne så sulten på nærhet at hun blir offer for menn som utnytter henne seksuelt. Hun blir forelsket i en god gutt som jobber for Amnesty og kommer på døren hos dem. De innleder et forhold, men han trekker seg unna når han merker den store avstanden som ligger mellom dem sosialt. Det er et veldig sårt parti i boken: "Vi var aldri kjærester, hvis det var det du tror", sier hun når hun skjønner at det definitivt er slutt mellom dem. "Jeg trodde ikke det ", svarer han.
 
Slutten er delvis åpen, men det ser ikke lovende ut for jentene. Dynamikken i grov omsorgssvikt viser seg å være vanskelig å snu, og disse jentene står i fare for å falle ut i en usikker tilværelse også i framtiden.
 
 


1 kommentar:

  1. Denne har jeg også nettopp lest. Utrolig velskrevet til å være en så ung forfatter! Og perfekt bok til fordypningsemne.

    SvarSlett