fredag 25. april 2014

XTRM : Krig i Oslos gater av Jan Kallevik og Haakon Larsen
                                                     Bildet er henta fra www.aschehoug.noPønkere, Blitzere, skinheads og kampen mot nynazisme i Oslo på 90-tallet. Jeg leste om denne boka i Klassekampen og ble interessert med en gang.  

Boka er skrevet av Jan Kallevik, som etter å ha vært innom en del forskjellige subkulturgrupper endte opp med å lede en militant antifascistisk gruppe. Dette er, så vidt meg bekjent, et stykke historie som det ikke har vært skrevet så mye om før. Og da er jo på en måte litt synd at boka er ekstremt subjektiv, men hvis man klarer å sile bort forfatterens egen synsing og overbevisning om at vold er løsningen på alle problemer så er dette en interessant bok. 

Boka er delvis biografisk og delvis en skildring av de forskjellige miljøene som forfatteren har vært en del av opp gjennom årene. Kallevik startet som litt ensom pønker i Haugesund, dro videre til Oslo for å bli en del av Blitz-miljøet, for så å bryte ut derfra og finne plass i sitt rette element, nemlig skinheadmiljøet, hvis hovedagenda utenom øl, pønk/oi og strikt klesstil er kampen mot fascisme. Nynazismen blomstra opp i Norge på starten av nittitallet, og vi følger forfatteren og kompisene i mange sammenstøt mot de andre snauskallene som ser nesten like ut som dem, men som står for en helt annen ideologi på ytterste høyre fløy. 

Er Kallevik en troverdig kilde? Jeg veit sannelig ikke. Mens jeg leste denne boka brukte jeg mye tid på Google for å prøve å nøste opp i om hendelsene han beskriver faktisk har funnet sted. Og det har de, men leseren får ikke et nøytralt bilde av det som skjedde ved å lese denne boka. På en måte er det både bokas styrke og svakhet.  Jeg syns dette er en bok det er verdt å lese, selv om den er subjektiv og ikke så altfor godt skrevet. Innblikkene i de forskjellige subkulturene og ikke minst i gatekampene i Oslo på den tida er både interessante og nyttige, og bidrar til økt forståelse av et miljø mange misoppfatter. En skinhead er ikke en skinhead.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar