fredag 18. juli 2014

13 reasons why av Jay Asher

Bildet er henta fra www.thirteenreasonswhy.com

En dag har Clay Jensen fått en pakke når han kommer hjem fra skolen. Pakka inneholder 7 kassetter (ja, kassetter, du veit det formatet vi brukte før i tida for å høre på musikk). Kassettene er fra Hannah Baker, Clays første kjærlighet. Hannah begikk selvmord for to uker siden, og på disse kassettene har hun lest inn grunnene til at hun tok det valget hun gjorde. Kassettene skal sendes rundt til alle som nevnes i historien hennes slik at de kan se hvilken rolle de hadde i opptrappingen til det som ble enden på livet hennes. 

Hannahs historie begynner med småting, rykter, og så baller det på seg, helt til baksnakking og intriger blir slutten for henne. Clays og Hannahs historie går om hverandre etterhvert som Clay trykker på play, pause og stop på walkmanen  han tjuvlåner fra en kompis. Personlig syns jeg dette ble en litt slitsom uttrykksform, jeg var egentlig mest interessert i å lese Hannahs historie, men samtidig ser jeg hvorfor forfatteren har gjort det på denne måten. Clays reaksjoner på både egne og andres handlinger er med på å gjøre leseren oppmerksom på hvor lite som faktisk skal til før noen føler seg utenfor og såret. 


Selv om boka handler om selvmord syns jeg egentlig den er mer interessant og provoserende enn trist. Den fikk meg til å reflektere og til å tenke tilbake på min egen ungdomstid. Dette er en viktig historie som egentlig bør leses av alle som er unge og folk som jobber med ungdom. 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar