fredag 18. juli 2014

Papirbyer av John Green


Bildet er henta fra www.gyldendal.no

Quentin Jacobsen er en ganske normal, temmelig nerdete 18-åring som straks er ferdig på high school. Han har to bestekompiser, Ben og Radar. Også er han superforelska i nabojenta, Margo Roth Spiegelman. De har kjent hverandre siden de var to år, men på ett eller annet tidspunkt ble Margo kul og Quentin ble ikke kul, og siden har de ikke snakket så mye sammen. 

Margo er den jenta alle snakker om, hun som finner på mye rart, hun som alltid kan svare for seg og hun som ordner opp i trøbbel. Og skaper trøbbel da. Det er kanskje det hun er aller flinkest til. Plutselig en kveld stikker hun hodet inn av soveromsvinduet til Quentin og spør om han vil være med henne på en temmelig diger hevnaksjon hun har planlagt for blant annet kjæresten Jase som har vært utro med bestevenninna hennes, samt andre personer hun har irritert seg over en stund. Quentin kan ikke si nei, for hallo, her står jenta han har elsket i årevis, men det høres jo unektelig litt skummelt og ikke spesielt lovlydig ut. Men de drar rundt i Florida og legger fisk i bilseter, rapper klær, tagger på hus, kliner vaselin på dørhåndtak og fjerner sovende folks øyenbryn. Og til slutt bryter de seg inn i Sea World. Når Quentin omsider er hjemme kl fem om morgenen rekker han å sove akkurat en time før han må stå opp å gå på skolen, og han er stuptrøtt, men han tvinger seg til å gå, for han gleder seg sånn til å snakke med Margo og til å se den mest populere gutten på skolen som plutselig bare har ett øyenbryn. 

Det er bare det at når han kommer på skolen så er ikke Margo der. Hun er ikke der dagen etter heller. Og ikke dagen etter det. Hun har stukket av før, men ikke så lenge av gangen. Hvor har det blitt av henne? Lever hun fortsatt? Hva gjør hun? Ved å snike seg inn på rommet til Margo finner guttene en rekke ledetråder som gjør at de kan begynne å nøste opp Margo-mysteriet. 

Jeg likte denne boka kjemegodt. Den er morsom, veldig lettlest, og jeg får følelsen av å være 18 igjen (hjelp!) når jeg leser. Det er en bok som handler om drømmer, om å bli voksen og om å innse at personer du har skapt deg et bilde av ikke nødvendigvis er slik du alltid har trodd at de var. 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar