onsdag 27. august 2014

Tørk aldri tårer uten hansker: 2. Sykdommen og 3. DødenBildene er hentet fra www.bsundervisning.no

Jeg har tidligere lest Tørk aldri tårer uten hansker 1: Kjærligheten. Bøkene glir over i hverandre og kan ikke leses hver for seg. 

Jonas Gardell skriver godt og gripende om aids i det homofile miljøet i Stockholm på 80-tallet. De unge mennene i familien til Paul; Seppo, Bengt, Lars-Åke, Rasmus og Benjamin er livsglade og på jakt etter kjærligheten. Bøkene skifter i tid mellom barndom, ungdom, komme ut-fasen, sykdom, død og fremtid for de som er igjen. Noen tar sykdommen på strak arm, noen gjemmer seg bort og noen tar livet av seg før lidelsene begynner. De opplever et helsevesen som feilbehandler og knapt tør ta i de hiv-smittende, fordommer fra det offentlige, familier som skammer seg over dem, men også livsglede og kjærlighet. Rasmus og Benjamins historie står i fokus, og det er utrolig trist å lese om hvordan foreldres skam forhindrer venner og kjæreste i å delta i en begravelse. 

Disse bøkene har gjort meg trist og sint, jeg har lært mye og blitt sjokkert over hvordan det går an å behandle sine medmennesker. Dette er viktige og gode bøker om en del av vår nærmeste historie som vi ikke må glemme. 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar