mandag 15. september 2014

The Silver Linings Playbook av Matthew Quick

Bildet er hentet fra www.picador.com


Jeg har lest boka og sett filmen The Silver Linings Playbook.

Pat har vært innlagt på en mentalinstitusjon. Noe frynsete i kantene skrives han ut og skal bo hos foreldrene sine. Han har bestemt seg for å bli en bedre person som trener masse, er snill og ser positivt på ting. Moren er veldig omsorgsfull og klar for å hjelpe Pat med å komme i vanlig gjenge igjen. Faren derimot er distansert og har problemer med å forholde seg til sønnen og de psykiske problemene. Men en ting har Pat og faren til felles, interessen for amerikansk fotball og laget Eagles. Faren lever seg veldig inn i fotballen, og når Eagles taper går han helt i kjelleren og lar det gå ut over familien. I boka fremstilles faren som en veldig kald person. Broren Jake kommer også på besøk for å se på fotball og tar Pat med på fotballkamper. Søskenforholdet er veldig godt skildret i boka.

Mye har forandret seg mens Pat har vært på "The Bad Place" som han selv kaller institusjonen han har vært innlagt på. Veldig mye! Pat har som mål å bli sammen med kona Nikki igjen, men hun har ikke vært og besøkt han eller tatt kontakt. Ingen har egentlig fortalt Pat hva som gjorde at han ble innlagt, og hva som skjedde mellom han og Nikki. Men han skjønner etter hvert at både familien, psykologen og andre rundt han vet akkurat hva som skjedde.

Tiffany har også psykiske problemer etter at mannen hennes døde. Pat og Tiffany blir venner, men det er et noe merkelig og skakkjørt vennskap. Pat både vil og vil ikke være venner med henne. Hun krever mye, men gir også mye tilbake.

Pat og Tiffany er interessante karaterer som blir godt skildret både i boka og i filmen. I filmen har faren en større og litt annerledes rolle enn i boka, jeg fikk mer sympati med faren i filmen enn i boka. Pats forhold til boren er veldig godt beskrevet i boka, men har en liten rolle i filmen. Det er også gjort flere endringer i tidsperspektiv og handling i adaptasjonen fra bok til film, noen endringer skjønner jeg godt, andre stusser jeg litt ved. Alt i alt syns jeg både boka og filmen er veldig gode med interessante karakterer og gode skildringer.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar