fredag 10. oktober 2014

Where'd you go, Bernadette av Maria Semple

Bildet er henta fra www.hachettebookgroup.com


Noen bøker er sånn at du vil stryke litt på coveret, passe på dem og kanskje legge dem under puta mens du sukker henført over hvor fantastisk leseopplevelen var. Dette er en sånn bok.

Arkitekt-Bernadette bor sammen med Microsoft-utivklermannen Elgie og datteren Bee (egentlig Balakrishna, men hallo, det kan man jo ikke kalle et barn) i et svært falleferdig hus i et velstående strøk i Seattle. Bee er 15,  superflink på skolen og skal snart reise avgårde for å gå på kostskole. Det hun ønsker seg aller mest i hele verden er at familien skal reise på tur til Antarktis. Bernadette har utviklet sterk sosial fobi og går svært sjeldent ut av huset, så hun forbereder seg til turen ved å la en assistent i India stå for alt av innkjøp og planlegging. I tillegg er Bernadette (tilsynelatende) årsaken til at en rekke problemer oppstår i foreldreforeningen på skolen til Bee, og Elgie begynner etterhvert å lure på hvordan det står til med Bernadettes mentale helse. Og plutselig en dag, rett før avreisen til Antarktis-turen, er Bernadette borte. Bee er sønderknust, men bestemmer seg for å samle sammen alt hun kan finne av informasjon om morens forsvinning.

Boka er satt sammen av e-poster, brev, faxer, handlelister, rapporter og dokumenter. På den måten får vi mange fortellerstemmer (og den aller morsomste er kanskje når Elgies assistent har funnet en pc med ødelagt tastatur på internettcafé i Sør-Amerika og skriver konsekvent Pernadette i steden for Bernadette. Min humor.), mange synsvinkler og etter hvert en noen tilståelser.

Dette er noe av det aller, aller beste og morsomte jeg har lest på lenge.Det nære båndet mellom Bee og moren er så bra skildret, og selv om Bernadette mange ganger fremstår som sprøyte gal tenker jeg at hun kanskje er den aller beste mammaen i hele verden. I tillegg tar historien stadig nye vendinger, og det er forfriskende å lese noe som er så uforutsigbart, hysterisk morsomt og uendelig trist. Terningkast 10!

1 kommentar:

  1. Helt enig, Kine! Dette var en veldig morsom og litt trist bok. Bernadette er definitivt en omsorgsfull mor, om enn på sin egen måte.

    SvarSlett