mandag 10. november 2014

Nemesis av Philip Roth

Bildet er hentet fra www.aschehoug.no
 
Det er 1944 og verdenskrigen raser. 23-årige Bucky Cantor fikk ikke lov til å verve seg på grunn av sitt dårlige syn. Bucky er igjen i den jødiske bydelen i Newark hvor han er fritidsleder for skolebarna i sommerferien. Det er kvelende hett og den fryktede sykdommen polio kommer snikende og snart er epidemien et faktum. Sykdommen rammer i stor grad barn og unge, og sorgen er stor da polioen rammer noen av barna som Bucky har ansvar for. Usikkerheten rundt hvordan sykdommen smitter sprer frykt og mistanke i befolkningen, og dette går inn på Bucky.
 
Buckys kjæreste jobber på en sommerleir i fjellene, og lederen der tilbyr Bucky en jobb. Nå må Bucky velge om han skal bli i byen eller reise til kjæresten og flykte fra epidemien. Aller helst ville han vært soldat i krigen sammen med kameratene sine. Kan det riktige valget lette Buckys dårlige samvittighet?
 
Philip Roth har et langt og godt forfatterskap bak seg og Nemesis skuffer ikke. Den intense varmen og redselen for sykdommen er veldig godt skildret. Jeg føler med Bucky når han må ta sine vanskelige valg, og kjenner på følelsen av at det aldri blir helt riktig uansett.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar