tirsdag 25. november 2014

Sandmannen

Til vanlig leser jeg ikke så mye krim lenger. (jeg skal innrømme at jeg synes mye av det ligner på hverandre) Men jeg fikk denne boken i gave så da måtte jeg jo prøve meg. Utrolig nok (synes jeg) ble jeg positivt overrasket!

Sandmannen av Lars Kepler (Innbundet)
Bildet er hentet fra: www.cappelendamm.no


Når de fleste tenker på sandmannen, tenker de ofte automatisk på Jon Blund eller Ole Lukkøye, som ifølge gamle sagn kaster sand i øynene på barna om kvelden slik at de får sove. Rollen Sandmannen har i boka kan minne om hvordan Jond Blund opptrer i eventyrene, med unntak av at her er Sandmannen umenneskelig og ubegripelig ond.

Godnatteventyrene om Sandmannen ble fortalt til Mikael og Felicia, av sin mor før begge barna forsvinner uten et spor. Barna blir erklært døde etter flere år, noe moren dem ikke takler og tar sitt eget liv da hun ikke greier å leve med tapet lenger. Barnas far har drikker hardt og jobber som forfatter. Men det er ikke bare disse barna som har blitt borte, gjennom flere år har mange forsvinninger skjedd i samme område og en dag blir en mann tatt på fersk gjerning når har prøver å putte en kvinne ned i en åpen grav. Manner er Walter Jurek og har blitt dømt for flere kidnappinger og drap og sitter nå innesperret på en lukket, psykiatrisk avdeling. I alle år har politiet vært overbevist om at Jurek har en medhjelper utenfor asylet, men dette har aldri blitt bekreftet.

Men en hutrende kald vinternatt i Stockholm kommer en ung, nedkjølt, mann med legionærsyken gående på en jernbanebro. Han er sterkt nedkjølt og på sykehuset finner de ut at mannen ble erklært død for flere år siden og at han og søsteren hans var en av Jurek`s siste ofte før han ble tatt. Spørsmålet blir da hvem har holdt den unge mannen innesperret alle årene han har vært borte? Selv kan han ikke huske annet enn mørke og har et vagt minne av at søsteren er i live...


Mye av handlingen foregår på den psykiatriske avdelingen hvor Jurek sitter Han er svært vanskelig å forholde seg til, alle er redde for ham da han manipulerer seg inn i hodet på folk. Politiet med Joona Linna i spissen forsøker å knekke Jurek for infomasjon, samt at de har grunn til å tro at også søsteren til Mikael enda er i live. Dette gjør at boken kjennes mer som en psykologisk thriller enn en krim-bok. Boken har også en del makabre, grove scener som man lever seg inn i og det er ikke overraskende hvis man får noen frysninger på ryggen før boken er lest ferdig. Det er nesten så man får en slags Hannibal Lecter følelse av det hele. Juer er i hvert fall minst like gal...

Sandmannen ligger et stykke unna den klassiske svenske krimmen som oversvømmer bokmarkedet for tiden, Det er et spenningsnivå så det monner, og cliffhangere på annenhver side. Mysteriet blir løst, men langt ifra på den måten du forventer!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar