torsdag 20. november 2014

Visitor in lunacy


Jeg tenkte jeg endelig skulle våge meg inn på en engelsk bok og da var det Vicitor in lunacy, av Stephen Curran som ble den heldige! Angrer ikke på det, siden boken viste seg å være både spennende og original!


Bildet er hentet fra: http://www.amazon.co.uk


Historien åpner med at vi  befinner oss på rommet til Dr Richard Renfield (et navn leserne av Dracula kanskje kjenner igjen - her kan man trekke interessante flere linjer) som er innlagt på Carfax Criminal Lunatic asylum og året er 1987. Dr Richard Renfield er døende fra skader som han har pådratt seg på rommet, når en vakt oppdager at han ligger livløs på gulvet. Man skjønner fort at det er umulig at skadene Dr. Renfield  har pådratt seg umulig kan være selvpåført. Døren hans er barrikadert fra innsiden og nattevakten sverger på at det er ingen som har kunnet gå inn eller ut. Med sine siste ord formidler Dr Richard Renfield noe som lyder som en advarsel: "Han er her."

Deretter blir vi tatt med tilbake i tid, slik at vi får være med på hendelsene som førte til åpningsscenen i boken. Historien dreier seg fortsatt om Dr Richard Renfield som er en respektert lege og inspektør for galehus, en Visitor in lunacy (besøkende i galskap) som reiser fra asylum til asylum. 

Dette hoppet i tid var noe overraskende, men når historien kommer igang utvikler boken seg til en interessant og godt skrevet historie. Vi følger Dr Richard Renfield, som er et fryktet og respektert medlem av regjeringens "Lunacy-kommisjon" til han er en person som blir innelåst i ett av de galehusene, han selv en gang overså. Dette er en bisarr og foruroligende fortelling om hukommelse, anger og gru. Og om hvordan de forferdelige hemmelighetene til en persons barndom kan forme ens senere liv.

Språket er godt utformet og har en stemning som gjenspeiler tiden vi er i, forfatteren har gjort sin forskning og henviser til korrekte ord og uttrykk i boken.Jeg er ærlig talt ikke så vant til å lese engelsk litteratur, (jobber med saken) slik at jeg synes språket virket noe vanskelig. Dette kan også ha noe med å gjøre at det snakkes mye om medisinske termer og medisinsk utstyr, som man ofte ikke har så god kjennskap til. 

Boken skiller seg ut fra mye annet jeg har lest, har en mørk og dyster, men interessant stemning gjennom historien og er helt klart verdt å ta en titt på!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar