tirsdag 27. januar 2015

1957 av Jon Ewo

Bildet er hentet fra www.cappelendamm.no


Hva kunne ha skjedd med Norge hvis tyskerne vant krigen? 1957 er en såkalt kontrafaktisk historie, en historie om det som kunne skjedd.

Oslo i et alternativt 1957: Heinrich Himmler og SS styrer Norge, og Monika er på den "riktige" siden. Hun er 16 år og renrasert arier som vokser opp på et pikehjem, hun er foreldreløs. Moren var en norsk jente og faren var en SS-mann, men det er alt Monika vet. Alle jentene på pikehjemmet oppdras til å kjempe for et raserent Nord-Germania, men de skal ikke kjempe på samme måte som mennene. De skal gifte seg med SS-menn og føde barn og dyrke familieverdier.

Giftemålet med SS-mannen Erik nærmer seg og Monika gleder seg. Erik er helt riktig for Monika. Men så møter hun Hans som er helt feil. Hans er mørk, på den røde siden politisk, bor i feil bydel og om nettene sloss han mot SS. Monika blir hodestups forelsket og sniker seg rundt med Hans om kveldene. Men det er ikke så lett å holde det skjult som Monika tror.

Boka er i starten mest en kjærlighetshistorie med et dystert bakteppe. Men underveis snur fokus, Monika begynner å stille spørsmål om foreldrene sine og om alt SS gjør er riktig. Det blir veldig spennende og masse action! 

Jon Ewo skriver godt og boka er lettlest og fengende. Boka er litt annerledes, veldig spennende og får en til å tenke. Boka er en av de fem nominerte til Uprisen 2015.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar