tirsdag 27. januar 2015

og fjellene ga gjenlyd av Khaled Hosseini


Boken omhandler en fattig familie i Afghanistan 1952. Familien bor i en liten (oppdiktet) landsby Shadbagh. Faren Saboor er arbeidsledig og har to unger, storebror Abdullah og lillesøster Pari, sammen med deres stemor Parwana. Den biologiske moren hadde dødd når hun gav fødsel til Pari.

Boka er interessant og oppsiktsvekkende, samtidig som den er trist. Familien kjemper hardt for å komme seg igjennom den enkelte hverdag. Man får et innblikk i hverdagen til fattige familier i Afghanistan, i sammen med de små detaljer som utgjør det større bildet. Til og med i Afghanistan har de vinter og snø, og da er det ikke lett å være fattig og å ha lite penger til klær og mat. Den nyfødte sønnen til Saboor døde en iskald vinter, og faren klandret seg selv for at han ikke kunne gjøre noe mer. Hvis han bare hadde hatt flere klær, sko, eller et godt og varmt teppe. Da kunne sønnen ha overlevd. For å få penger til mat og klær til vinteren selger faren Saboor datteren til et velstående par. Det måtte gjøres for å forsørge familien.


Boka egner seg for dem som vil vite mer om hvordan en hverdag, til en fattig familie i Afghanistan kan være. Dette er en fortelling om hva man er villig til å gjøre for andre, og om avgjørelser av viktige valg for å overleve.
Skrevet av Gard Paulsen, bibliotekpraktikant

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar