torsdag 26. februar 2015

Fargeløse Tsukuru Tazaki og hans pilegrimsår av Haruki Murakami

Bildet er henta fra www.pax.no

Noen ganger vet man ikke helt hva man skal lese. Da hender det det kan hjelpe å ta turen innom gamle kjente, så jeg valgte meg den nyeste boka til Haruki Murakami. 

Tsukuru Tazaki er en ensom fyr i slutten av tredveåra. Etter videregående har han studert, bodd og jobbet i Tokyo. På videregående var han en del av en tett sammensveiset gjeng på fem stykker. De fire vennene vendte han plutselig ryggen mens han gikk på universitetet, uten noen forklaring eller forvarsel. Han har hatt en eneste venn i studietida, og han forsvant uten å gi noe hint om hvor han dro. Tsukuru har hatt noen forhold med tilfeldige kvinner gjennom årene, men aldri noe langvarig. Nå har han møtt Sara, som oppfordrer han til å dra tilbake til hjembyen Nagoya og oppsøke de gamle klassevennene og høre hva som var årsaken til at de frøs han ut av gjengen. 

Dette er på en måte en veldig standard Murakami-bok. En ensom fyr, noen uforklarlige hendelser, en anekdote om noe mulig overnaturlig, nøktern livsstil, en pianist, etc. (Den mangler egentlig bare en katt). Jeg drømte meg bort i historien, og begynte å lengte tilbake til Japan. Murakami skriver godt og presist, men også svevende. Fin fyr, egentlig.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar