onsdag 4. mars 2015

1920 av Jon Ewo

Bildet er hentet fra www.cappelendamm.no
Oslo, 1920: Norge er fremdeles i union med Sverige. Det svenske spesialpolitiet (SP) styrer med jernhånd. Boka 1920 er det første av Jon Ewos bøker for ungdom om det som kunne skjedd. Jeg har tidligere lest 1957

Håkon Lie har en far som har sittet i fangenskap på Akershus festning, en mor som døde i fangenskap der og søsteren Maria sitter inne nå. Faren og mange andre mener man bør kjempe mot den svenske overmakta. Enten så er man med svenskene eller så er man mot svenskene. Men Håkon er mest opptatt av å skaffe penger til mat og medisiner til søsteren. Faren får ikke fast jobb fordi han har vært fange. Håkon er bare 16 år og går på skole. Men om kvelden bokser Håkon, det er slik han skaffer litt penger til familien. Faren prøver også å hjelpe Maria, men strekker ikke til. Han tar strøjobber og drikker. Håkon og faren har et dårlig forhold, og søsteren er det eneste som binder dem sammen.

Maria blir syk og Håkon kjenner henne nesten ikke igjen når han besøker henne. Han må gjøre noe for å skaffe mer penger. Han kjenner til noen suspekte typer som han tar kontakt med, og de har planer de involverer Håkon i. Men det går ikke helt etter planen, og de suspekte typene viser seg å ikke være til å stole på. 

Boka er lettlest og spennende. Håkon er en sterk karakter som det er interessant å følge. Men jeg klarer ikke helt å se for meg at det skulle gått så ille hvis unionen med Sverige ikke hadde blitt oppløst i 1905. 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar