mandag 13. april 2015

Europa av Amalie Kasin Lerstang

Bildet er hentet fra www.cappelendamm.no
 
Denne boka vant i 2014 Tarjei Vesaas debutantpris.
 
Den navnløse jenta som er hovedperson i Europa takler ikke hverdagen så godt. Ekskjæresten har skrevet en bok som har fått gode kritikker, men i boka står det noe som tydeligvis setter hovedpersonen i et svært dårlig lys. Hovedpersonen leser innimellom litt i boka, men gjemmer den så bort igjen, hun orker ikke en gang se på den. Hun holder seg hjemme fra jobben, klipper selv håret kort foran badespeilet, bleker selv håret så det svir i hodebunnen og flytter hjem til moren. En slags desperate forsøk på forandring. Så skjer det en stor forandring som hun ikke klarer å forholde seg til; hun er gravid. 
 
Hovedpersonen bestemmer seg for å reise. Hun reiser til en storby i Europa i økonomisk nød. Hotellet er stusselig, butikker legges ned, folk mister jobben. Hun forsøker å komme i kontakt med folk, og får til slutt en slags venn. De utvikler et merkelig forhold hvor det er klart at begge lyver og de kan ikke stole på hverandre. Vennen lever i stor nød og mister jobben. Samtidig forsøker hovedpersonen å oppretteholde forholdet til moren og til bestevenninnen, men kommunikasjon er vanskelig for henne.
 
Det hele er sårt, mørkt og vanskelig, men velskrevet og tankevekkende. Og litt provoserende. Jeg sitter igjen med så mange spørsmål til slutt, men det jeg lurer mest på er hva i alle dager det står om henne i boka til eksen?

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar