tirsdag 7. april 2015

Liv etter liv av Kate Atkinson

Bildet er hentet fra www.fpress.no


Ursula Todd blir født i England i 1910, men dør under fødselsen. Senere får hun en sjanse til og overlever for så å dø i en ulykke få år senere. Ursula Todd får mange sjanser til å starte på nytt uten at hun egentlig er bevisst på hva som skjer. Forskjellige valg leder Ursula til forskjellige liv, forskjellige jobber, forskjellige menn og forskjellige dødsfall. Boka hopper frem og tilbake i tid fra 1910 til 1967 med verdenskrigene som viktige hendelser.

Som barn skjønner ikke Ursula hva som er annerledes med henne og foreldrene er bekymret for hennes stadige opplevelser av déjà vu og til tider merkelige oppførsel. Som voksen har Ursula glimt av forståelse av hva som skjer, men det hele fortoner seg mystisk og ukontrollerbart.

Familien og familiehjemmet "Revehiet" er viktig for Ursula. Moren er noe distansert og til tider overveldet av sine fem svært forskjellige barn, faren er mer kjærlig, men også fraværende. Ursulas nærmeste er storesøsteren som hun har et veldig godt forhold til, de deler det meste. Storebroren har en svært distansert forhold til resten av familien mens Ursulas småbrødre betyr svært mye for henne. Tanten Izze spiller også en viktig rolle i Ursulas liv, men på svært forskjellige måter.

For meg var dette en fantastisk leseropplevelse, boka er velskrevet, skrekkelig spennende, gripende, mystisk, irriterende og så mye mer. 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar