torsdag 3. september 2015

Alt lyset vi ikke ser av Anthony Doerr

Bildet er hentet fra www.pantagruel.no


Marie-Laure vokser opp i Paris alene med faren sin. Faren er låsesmed på naturhistorisk museum. Når krigen bryter ut flykter de ut til kysten til St. Malo hvor farens onkel bor. Med seg har låsesmeden en edelsten, men er det selve diamanten? 

Werner vokser opp på barnehjem i en gruveby i Tyskland. Det er ikke mange valgmuligheter for en gutt som han, han må arbeide i gruvene eller læres opp til å bli en av Hitlers unge soldater. Werner har et spesielt talent for å reparere radioer, noe som gir han en viktig rolle i hæren.

Radioer og radiosendinger går som en rød tråd gjennom bøkene og binder historiene sammen. De knytter sammen skjebnene til Werner, hans søster, Marie-Lure og hennes onkel. 

Marie-Laure er blind. Men faren bygger en liten modell av kvartalene de ferdes i i Paris så hun kan kjenne seg fram og memorere hvor hun skal gå. I St. Malo gjør faren det samme, og ved hjelp av modellen blir Marie-Laure godt kjent med landsbyen. Hun knytter seg også til onkelen og husholdersken hans og sammen blir de en del av motstandskampen.

Werner reiser noe tvilende fra barnehjemmet, den hyggelige franske bestyrerinnen og søsteren. Han kommer seg gjennom prøvene på soldatopplæringen for unge gutter og havner etterhvert i krigen selv om han er veldig ung. Werner seg underveis mye nazistene gjør som han ikke er enig i, men har hverken tør eller klarer å stå imot. 

Boka er lettlest med korte kapitler og mye luft, så den er ikke så lang som den ser ut til å være. Karakterene er lette å knytte seg til, og boka gir et bilde av hvordan det kan ha vært å være ung under krig både i Tyskland og i Frankrike. Dette er veldig underholdende, spennende, trist og engasjerende. 


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar