onsdag 9. september 2015

Gråt Baby av Kari Saanum

Bildet er hentet fra www.dreyersforlag.no


I denne ungdomsromanen møter vi Kaia som er 15 år og ikke har det så lett. Hun er mye sint, spesielt på pappa som drikker så mye at han må reise på avrusing og ikke kan være hjemme mer. Kaia synes at dette er veldig leit siden hun har et godt forhold til faren, er veldig glad i han og vil selvfølgelig ikke at han skal dø. Moren snoker alt for mye i tingene hennes for å prøve å finne ut hvordan datteren har det, noe Kaia ikke setter så stor pris på. Det virker heller ikke som om moren prøver å støtte Kaia i hjemmesituasjonen, det virker som om hun heller vil rømme fra hele situasjonen og glemme alt det vonde som er hjemme.

I tillegg til problemene hun har hjemme, sliter Kaia med å prøve å finne sin plass i verden og hvem hun er. Hun sliter med dårlig selvtillit og liker en gutt i klassen veldig godt, men vet ikke helt hvordan hun skal gå frem for å få noe til å skje. Hun er ikke helt sikker på om hun vil at noe skal skje mellom dem heller. På den andre siden virker Andreas som den eneste som kan støtte Kaia i den situasjonen hun er i.

Boken er kort og lett og lese, med mye luft rundt linjene. Siden det ikke er så store mengder tekst på hver side, er det mye handling på kort tid og det føles noen ganger som om vi raser litt av gårde uten å reflektere over det som egentlig skjer. Boken skildrer det vanskelige livet til en tenåringsjente. Det brettes ikke ut klisjeer men forklarer Kaias situasjon på en enkel og nøytral måte, og viser de følelsene Kaia har rundt det hun opplever. Boken er støttet av leser søker bok og passer godt til ungdom. Siden temaet er såpass voksent som det er, tenker jeg at den kan også passe for elver på videregående. 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar