onsdag 11. november 2015

Du, jente! av Fatima Sharafeddine

Bildet er hentet fra: http://www.mangschou.no

I Du, Jente! Møter vi Faten som alltid har vært best på skolen. Hennes største drøm er å bli sykepleier, noe som virker uoppnåelig i den situasjonen hun er i. Familien hennes begynner å bli for stor for at faren kan ta seg av alle. Derfor må Faten slutte på den videregående skolen hun går på, for å reise til en annen by og arbeide som tjenestepike og tjene penger til familien. Hun får ha veldig lite fritid og veldig lite kontakt med familien. I tillegg blir alle pengene hun tjener hentet av faren. På denne måten blir det umulig for Faten og spare til utdannelsen hun vil ha. Familien synes heller ikke at det så viktig med utdannelse, siden hun likevel skal gifte seg og ta seg av mann og barn når hun blir eldre.

Familien Faten blir tjenestepike for har en datter som heter Dalia som er like gammel som Faten. Dalia synes at alt skolearbeidet er kjedelig og prøver stort sett og sluntre unna. Hun vil heller male og utvikle sine kunstneriske ferdigheter. Faten synes at Dalia er bortskjemt og ikke vet hvor heldig hun er som får lov til å fortsette på skolen. Dalia på sin side føler seg nok like fastlåst som Faten, siden foreldrene stadig kommer med nye ungkarer som er et passende gifte for henne og krever at hun skal gifte seg så fort som mulig. Noe Dalia på ingen måte har lyst til selv. Dette gjør også at Dalia ikke føler at det er noe vits i å fortsette på skolen, siden hun skal giftes bort når som helst uansett.

Men krigen raser i landet, følger vi jentene der de prøver å tilpasse seg situasjonene de lever i. Boken er veldig lettlest og jeg synes det er interessant og se hvordan kvinner uavhengig av rikdom og sosial status, lider samme skjebne. Alle kvinner skal giftes bort unge, for å sikre familiens fremtid og trenger ikke utdannelse eller arbeid for dette i familiens øyne. Boken viser oss hvordan det er å være kvinne i Midt-Østen i dagen samfunn, som fortsatt holder på gamle tradisjoner om hva kvinnenes rolle i samfunnet er. Samtidig får vi se hva stort pågangsmot og styrke til å stå opp imot normene kan føre til.

Fatime Sharafeddine er en anerkjent forfatter i midtøsten innenfor arabisk ungdomslitteratur. Dette er en av de første ungdomsbøkene på arabisk som er oversatt til norsk. Vi får se en litt annen hverdag enn vi er vant til å se i de norske bøkene, noe som er poenget med Mangschous nye serie: «Nærvær - nærmere verden» Dette er oversatte romaner, som skal bringe verden og annen kultur nærmere norsk ungdom.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar