fredag 27. februar 2015

Elskede Sputnik av Haruki Murakami

Bildet er henta fra www.pax.no


22 år gamle Sumire drømmer om å bli forfatter. Hun ringer stadig vennen K på rare tidspunkt, mest om natta. Han leser tekstene hennes og gir henne råd. Han er forelsket i Sumire, men Sumire gjengjelder ikke følelsene hans. Hun er forelsket i Miu, en 17 år eldre kvinne. Miu tilbyr Sumire en sekretærjobb, og den rotete, litt svevende jenta i for store klær og forskjellige sokker får orden på livet sitt, kler seg annerledes og vil følge Miu hvor enn hun går. En dag får K et brev, stemplet i Italia, der Sumire forteller at hun og Miu er på forretningsreise i Europa og at de skal til Hellas for å slappe av i noen uker før de kommer hjem. Så får K en telefon fra Miu hvor hun sier at det har skjedd noe med Sumire og at han må komme til Hellas straks. Som sagt så gjort. Når han kommer fram får han vite at Sumire er sporløst forsvunnet, og at politiets letemannskap ikke har lykkes i å finne henne. K begynner å nøste opp i både Sumires og Mius historier for å pøve å finne ut av hva som har skjedd.

Dette er en stille, fin og rar bok. Tempoet er slentrende, og akkurat når du tenker at dette er en "vanlig" fortelling, sniker Murakami inn de litt bisarre hendelsene som gjør Murakami til Murakami. Jeg likte denne kjempegodt.


torsdag 26. februar 2015

Fargeløse Tsukuru Tazaki og hans pilegrimsår av Haruki Murakami

Bildet er henta fra www.pax.no

Noen ganger vet man ikke helt hva man skal lese. Da hender det det kan hjelpe å ta turen innom gamle kjente, så jeg valgte meg den nyeste boka til Haruki Murakami. 

Tsukuru Tazaki er en ensom fyr i slutten av tredveåra. Etter videregående har han studert, bodd og jobbet i Tokyo. På videregående var han en del av en tett sammensveiset gjeng på fem stykker. De fire vennene vendte han plutselig ryggen mens han gikk på universitetet, uten noen forklaring eller forvarsel. Han har hatt en eneste venn i studietida, og han forsvant uten å gi noe hint om hvor han dro. Tsukuru har hatt noen forhold med tilfeldige kvinner gjennom årene, men aldri noe langvarig. Nå har han møtt Sara, som oppfordrer han til å dra tilbake til hjembyen Nagoya og oppsøke de gamle klassevennene og høre hva som var årsaken til at de frøs han ut av gjengen. 

Dette er på en måte en veldig standard Murakami-bok. En ensom fyr, noen uforklarlige hendelser, en anekdote om noe mulig overnaturlig, nøktern livsstil, en pianist, etc. (Den mangler egentlig bare en katt). Jeg drømte meg bort i historien, og begynte å lengte tilbake til Japan. Murakami skriver godt og presist, men også svevende. Fin fyr, egentlig.





onsdag 25. februar 2015

Våk over meg av Amy Plum

Bildet er hentet her


Jeg har gjort et eksperiment for meg selv; jeg vil lese noe annet enn det jeg vanligvis leser. Valget falt på denne boka; Våk over meg.

Her møter vi søstrene Kate og Georgia som vokser opp i USA. Da foreldrene dør i en trafikkulykke flytter søstrene til sine besteforeldre i Paris. Søstrene takler livet i Paris helt forskjellig. Mens Georgia fester, er utadvendt og får mange venner så murer Kate seg inne i besteforeldrenes leilighet med bøker, deprimert og ensom. Etterhvert klarer Kate å bryte isolasjonen og flytter lesingen til en fast kafè. Der møter hun Vincent. Han er mystisk og sjarmerende, og hun blir veldig betatt av han. De blir bedre kjent, og Kate finner ut at han er en revenant - en gjenganger. Hans skjebne er å ofre seg selv, om og om igjen, for å redde andres liv. Kate og Vincent blir selvfølgelig stormende forelsket, men det er ikke problemfritt med et forhold mellom en gjenganger og et vanlig menneske.
Våk over meg tilhører sjangeren er paranormal romance. Andre eksempler på dette er feks Twilight.


Så; hva synes egentlig jeg om boka? Jeg leser endel kjærlighetsbøker, og dette blir en kjærlighetsbok med en twist. Jeg liker hvordan forholdet mellom Kate og Vincent utvikler seg, og fenges av det spesielle i at Vincent er en revenant. Forfatteren skriver bra synes jeg. Beskrivelsene av byen Paris får meg til å ville ta neste fly for å oppleve byen på nytt. Hennes egen blogg finner du her. Våk over meg er mitt første møte med sjangeren paranormal romance, og jeg kommer definitivt til å lese mer av dette.

 Plum, A., & Øye, A. (2013). Våk over meg. [Oslo]: Cappelen Damm.

Amy Plum | Author of DIE FOR ME. (udatert). Hentet fra http://www.amyplumbooks.com/



DIE FOR ME by Amy Plum. (2011). Hentet fra https://www.youtube.com/watch?v=MTxbvnoeVVA&feature=youtube_gdata_player

Den tredje sjimpansen av Jared Diamond

Bildet er hentet fra www.spartacus.no

Den tredje sjimpansen er en Diamonds første bøker, den er fra 1992, men ble først oversatt til norsk i 2014. Hvis man vil begynne å lese Diamond ville jeg begynt med denne. Jeg har lest andre bøker av han tidligere, og kjenner igjen mye av stoffet i Den tredje sjimpansen. Da boka er over 20 år gammel er også noe av forskningen utdatert. Det sagt så er Den tredje sjimpansen både spennende og lærerik. 

Diamond forteller om hva som skiller oss fra andre pattedyr, og hva vi har til felles. Vi deler faktisk over 98 % av våre gener med sjimpansene. Han ser på hva som er unikt menneskelig, og peker på både det positive og det negative, som for eksempel kunst og folkemord. Han diskuterer om alt var bedre før, og hva vi kan lære av fortiden. Dette er en tankevekkende og underholdende bok som ikke blir for faglig for folk flest.

tirsdag 24. februar 2015

Lyden av asfalt av Yngve Kveine

Bildet er henta fra www.ark.no


Linderud på 80-tallet. Vi følger hovedpersonen og vennegjengen fra de begynner på barneskolen til de er godt voksne. De gjør som vennegjenger flest; spiller fotball, henger rundt i asfaltjungelen, drikker øl, prøver å innynde seg hos jentene, etc. Ingen av dem ser egentlig ut til å ha noen klare mål for livet, og minst av alle hovedpersonen. Han er glad i familien sin, men føler at de ikke forstår han. Han har lyst til å bli forfatter, men får seg liksom aldri til å skrive noe. I steden for å begynne på studier tar han seg strøjobber rundt omkring. Og innimellom jobbene drikker han, kanskje litt i overkant mye. Soundtracket til denne boka er Jokke og Valentinerne. Vennegjengen er lidenskapelig opptatt av bandet, og de blir voksne i takt med at Jokkes diskografi utvides.

Jeg leste denne boka fordi jeg ble interessert i fokuset på Jokke og Valentinerne, som jeg til tider har vært over gjennomsnittet opptatt av sjøl. Men selv om jeg er ca like gammel som karakterene, husker de forskjellige hendelsene, moten og musikken, rører denne boka i veldig lite ved meg. Det er vel noe med at jeg har lest utallige bøker om de tafatte gutta som vaker rundt uten mål og mening.
Jeg tenker at denne kan passe til elever som f.eks. ønsker å ta for seg bøker om oppvekst fra forskjellige epoker. Språket er (veldig) muntlig og boka er lettlest.

mandag 23. februar 2015

Soledad av Tor Arve Røssland

Hvordan ville du reagert hvis du våknet opp en dag, og trodde du var den eneste overlevende igjen på jorden?


Soledad
Bildet er hentet fra http://www.aschehoug.no/ 


Boken er nominert til u-prisen - årets ungdomsroman.

14 år gamle Soledad våkner opp på en øy der hun er på ferie med faren sin. Han er en kunstner som maler bilder og mener at lysforholdene på akkurat denne øye er perfekte og alt er tilrettelagt for en flott sommerferie ved sjøen. Men når Soledad våkner en morgen og finner ut at hun er det eneste levende mennesket igjen på øya, er ferdidyllen borte...

Etter en liten stund innser hun at de som er borte ikke kommer til å komme tilbake, og Soledad må selv overleve i en helt ny verden. Etter å ha innsett dette og kommet over savnet av faren og alle de andre menneskene, begynner hun å tenke på hva som må til for å overleve. Hun er ressurssterk og klarer å hamstre mat, selv om ensomheten ligger tett på hver dag. Soledad prøver også å forstå hva som har skjedd. Det eneste hun kan forklare det med, er at det var noen merkelige perlemorsskyer som viste seg kvelden før alle forsvant. Etterhvert styrkes teorien om at det er skyene som har satt igang alt, da noen menn ankommer øya i en båt for å se om de finner forsyninger på øya. Den elektriske motoren på båten blir nemlig "angrepet" av skyene, som sender ut lyn.

Boken begynner bra og har et godt plott. Problemet er bare at etterhvert som tiden går og Soledad klarer å komme seg til fastlandet og møter andre mennesker, blir handlingen mer og mer overfladisk. Det kan virke som Røssland har litt dårlig tid og vil få med mest mulig handling på minst mulig plass. Dette gjør at vi ikke blir kjent med karakterene vi møter og ofte sitter med flere spørsmål enn svar på det som skjer. 

Det skjer litt for mye på de drøye 190 sidene historien fortelles over. Det er action hele veien gjennom boken, noe som antagligeligvis gjør at den vil passe godt for en del unge lesere. Men for min del ble det bare skraping i overflaten om et emne som er så komplekst at det for meg krever mer innhold. Det er lite karakterutvikling, både hos Soledad og de andre vi møter i den siste halvdelen av boken. Selv om språket er ganske godt og boken er lettlest, synes jeg rett og slett at den mangler noe.

fredag 13. februar 2015

Prestens hus av Bente Bratlund

Bildet er hentet fra www.margbok.no


Vi møter tre kvinner som bor under samme tak som bygdas prest. Det er kona til presten og de to døtrene deres Toril og Britt. Vi får ikke vite hva verken presten eller moren heter, eller hvilken tid vi er i, men siden de har både oppvaskmaskin og vaskemaskin, kan det ikke være alt for mange tiår siden. De tre kvinnene i huset velger ulike strategier for å takle den virkeligheten de lever som er med en sterk religiøs mann, som ikke aksepterer noe mindre av kvinnene han har i hus. De tre kvinnenes historie blir til tre historier sett ut fra de tre kvinnenes ulike synsvinkler på hvordan de opplever mishandlingen presten utsetter dem for. 

"Faren strekker seg etter potetene. Forsyner seg først. Det er slik det skal være, Far først, så Britt, deretter Toril og til sist mor. En må ikke glemme seg å være grådig. Det er synd. [...] Alltid passe på å gjøre det som er rett. Alt er blitt prenta inn. Faren sitter der mørk og alvorlig. Vantroen. Sier han." (s. 16)

Det handler overdreven religiøsitet, om mishandling, både verbalt og fysisk og det handler om overgrep og incest. Boken er tøff å lese og er en balansekunst i menneskers private svære. Den kan fort virke litt kjølig og Bratlund skriver som om hun har distanser seg fra hendelsene, men fortellingen griper deg sterkt som leser og er til tider ubehagelig å lese. Boken er delt opp i tre deler, slik at vi får se de samme hendelsene fra de tre kvinnes ulike perspektiv. Jeg synes det var interessant å se den samme episoden fra flere ulike synsvinkler. Vi får se hvor forskjellig en situasjon kan tolkes og oppfattes forskjellig av ulike mennesker og hvordan man automatisk tillegger sine medmennesker egenskaper og tanker, som overhodet ikke stemmer med virkeligheten.

Boken er ubehagelig og til tider frastøtende å lese. Bildene forfatteren tegner er ikke noe noen ønsker å se, men setter ord på hendelser som finnes i vår verden. Hun viser et bilde av den tilsynelatende, trygge rammen. Innenfor våre egner fire vegger er der barn skal kunne føle sikre og beskyttet - men i virkeligheten er det ikke slik for alle, Hun forteller oss om en del av virkeligheten noen lever i og tvinger oss til å se det vonde, hvor terroren kommer inn i rommet - midt på natten. Det at presten er overdrevent religiøs og opptatt av synd, skaper paradoks for meg, siden han er den største synderen av dem alle. Jeg syntes boken belyser det viktige ved at alt det vonde er ikke så synlig som vi ofte tror at det er. Mange kan gå rundt med lignende sår - og deres respons og behandling av mennesker rundt seg kan være farget av vonde opplevelser som utenforstående ikke har noen anelse om.


tirsdag 10. februar 2015

Ready player one av Ernest Cline



Bildet er henta fra www.amazon.com





Det er 2044. Wade Watts, og hele resten av verden, lever mesteparten av livene sine inni OASIS, en virtuell verden. Skoler og arbeidsplasser er der. Venner og bekjente er der. Sosiale aktiviteter er der. Geniet som skapte OASIS, James Halliday, har gjemt en stor skatt inne i OASIS, og mange ungdommer har viet livet sitt til å finne skatten, som er en gåte i tre deler. Wade har sammen med kompisen Aech fordypet seg i alt som har hatt med James Halliday å gjøre, og begge to er like besatt av å finne første clue slik at de kan vinne konkurransen. Nerdeduoen har en konkurrent i den kjente bloggeren Art3mis. I tillegg har det onde firmaet IOI satt seg fore å rekruttere flest mulig ungdommer som kan hjelpe dem til seier i konkurransen. 

Konkurransen og interessen for den var enorm i det den ble lansert, men nå, fem år etter har folk lagt det litt på is, rett og slett fordi den første gåten virker umulig å løse. Når Wade omsider løser første gåte og finner nøkkel til port nummer en eksploderer nyhetsbildet. Ingen har nådd lengre og nå vasser han plutselig i tilbud fra sponsorer og andre langt mer utspekulerte aktører. Det blir om å gjøre for Wade å finne andre nøkkel så fort som mulig, og aller helst før onde IOI tar over førsteplassen. 

Jeg lot meg fenglse av plotet i denne boka, men dessverre drukner det litt i alle 80-tallsreferansene som blir skutt mot leseren som tennisballer ut av en tennisballutskytermaskin (eller hva det nå heter). Det er jo ikke sånn at jeg ikke tar referansene heller, for jeg er et barn av 80-tallet og er temmelig nerdete, men jeg tenker at referansenes målgruppe ikke er bokas målgruppe, lissom. Når det er sagt kjenner jeg flere yngre lesere som har satt pris på boka, så det kan hende jeg bare leste den med gammel dame-hatten på. Boka er lettlest og spennende og kan anbefales til de som liker andre bøker i dystopisjangeren.

Snatch av Tor Arve Røssland

Jeg tenkte jeg skulle prøve meg på en av bøkene i Skumring-serien for ungdom og syntes at boken Snatch av Tor Arve Røssland hørtes spennende ut!



Bildet er hentet fra http://www.mangschou.no/ 



Boken handler om Henrik og Martin som trenger penger. Moren til Henrik og lillesøsteren hans Sarah er alkoholiker og drikker opp alle pengene hun får i trygd. Ofte har ikke Henrik og søsteren som  noe å spise engang. Henrik ønsker derfor å gi Sarah en skikkelig plass å bo, en skikkelig oppvekst og en skikkelig start før barnevernet kommer og tar henne vekk fra han. Kompisen Martin trenger også penger til å betale for hærverk han har gjort i fylla, som han ikke tør tilstå til foreldrene sine.  

For å skaffe penger har Henrik og Martin planlagt en kidnapping der de skal kreve løsepenger for å slippe offeret fri. De veit nemlig om ei 12 år gammel jente med foreldre som er "stinne av gryn" og har alt guttene noen gang har ønsket seg. De har forberedt og planlagt kidnappingen i flere måneder. Det virket som en veldig god ide, men nå, ja nå når de står midt oppe i det, virker det ikke så smart lenger...

Snatch ser situasjonen fra kidnapperne sin side og viser deg hvordan det er å bryte loven. Det er slik det føles når desperasjonen tar overhånd og du ikke føler noen annen vei ut av problemene enn å bryte loven. Dette gjør at boken får en pangstart der vi hopper rett inn i kidnappingen av jenta. Boken er brutal og griper tak i deg og holder deg fast. Det at vi ser situasjonen fra kidnapperne sin side, skaper et lite dilemma i hvilken side du skal holde med. Kidnapperne eller offeret for kidnappingen? Samtidig ser vi den desperate situasjonen guttene er i, som leder opp til noe så drastisk som å kidnappe en 12-åring for penger. Og bare for å toppe det hele får vi en særs snedig og overraskende twist til slutt.

Det er mye driv i boken allerede fra første side som fanger deg. Boken er veldig lett å lese, det er mye luft på siden og mellom linjene. Jeg har sto tro på at denne boken/serien kan passe for ungdom som ikke er så glad i å lese i utgangspunktet

Tor Arve Røssland har også skrevet Gamer, En annen bok i Skumring-serien.

onsdag 4. februar 2015

Piketty på 1-2-3 av Espen S. Titland

                    
Thomas Piketty leser fra Kapitalen i det 21. århundre tegnet og forklartUtsnitt av Piketty på 1-2-3Økonomi og ulikhet er ikke det letteste å forstå seg på, og språket som oftest benyttes til å skrive om det kan være like vanskelig synes jeg.
Thomas Piketty er en fransk samfunnsøkonom som i boka Kapitalen i det 21. århundre fra 2013 blant annet har gitt en oversikt over inntektsulikhet i vestlige land i løpet av de siste drøyt 200 år. Den har fått status som en av de viktigste bøkene om samfunnsøkonomi man må lese.
En undersøkelse i Wall Street Journal viste at kun 2,4% av de som kjøper Piketty-boka faktisk kommer seg gjennom alle bokas 970 sider og døpte den til sommerens mest kjøpte, men minst leste bok. (oppl. fra Hegnar Medias bokhandel)

Her er utgivelsen som gir oss en snarvei til å skjønne stoffet uten å svette over formuleringene! Piketty på 1-2-3 : les den så får du se!

mandag 2. februar 2015

Klokkemakeren av Gert Nygårdshaug

Er tiden menneskeskapt? Nøkkelmakeren er historien om en liten landsby som i løpet av en natt, mister kontakt med den tiden omverdenen forholder seg til. 
 "Nøkkelmakeren - roman" av Gert Nygårdshaug
Hentet fra: www.cappelendamm.no
Melkinor Mussenden, (også kalt Melk eller Melkinor) er en pensjonert urmaker med 49 veggur på veggen som alle slår i en spesiell rekkefølge. Mussendends sørste interesse er å justere og observere hvordan disse klokkene slår i takt og utakt. Derfor blir han opprørt den dagen rekkefølgen på hvordan klokkene slår endres, og begynner og slå og stoppe til alle døgnets tider.

Flere merkelige ting begynner å skje i den lille landsbyen handlingen er satt i. En nøkkelmaker som forteller at han har kjempet mot drager flytter inn i landsbyen, til beboernes store glede. De har god bruk for en nøkkelmaker! Mussenden begynner å få merkelige syn, som ikke stemmer overens med virkeligheten og et stort, svart hull har slukt landsbyens kirke.Til slutt forstår innbyggerne at tiden rett og slett påvirkes og forstyrres av disse hendelsene. Etter hvert begynner alle i landsbyen å følge sin egen individuelle tidsrytme, uavhengig av alle andre i landsbyen. På denne måten må Herr Mussenden liste seg rundt med lommelykt, samtidig som at det er lys dag for konen Mathilde.

Hullet, som etter hvert større og større, synes å utvide tidsgapet mellom menneskene i byen for hver dag som går. Til slutt ligger beboerne flere måneder fra hverandre i tid og alle lever i sin egen "tidsrytme." Dette begynner å bli kritisk når enkelte landsbyboere viser seg å ligge mye lenger frem i tid, mens andre går til sengs og sover i en uke. Til slutt begynner innbyggerne å føle seg isolert fra hverandre i det enorme tidsgapet, og det er Herr Mussenden som må finne en løsning på galskapen.

Klokkemakeren presenterer samfunns- og miljøspørsmål for oss og rommer tematikk innen samfunnskritikk og almenfilosofiske problemstillinger. Boken presenterer temaene slik at de henger sammen. Vi har tiden som går ut av sin vante "linje." I tillegg har miljø og landbrukspolitikk fått en sentral plass i boken. Det er en forstående krig med nabolandet på grunn av nettopp dette. Kornproduksjon eller storfehold? synes hele tiden å være spørsmålet, og de miljøpolitiske undertonene forsterkes av militærets inngripen i den lille byen.


Dette er den første boken jeg har lest av Nygårdshaug. Nøkkelmakeren skapte en gryende interesse hos meg og jeg kommer nok til å lese flere bøker av denne forfatteren. Siden boken tar for seg et så kompleks tema som tid, kan man fort bli noe forvirret når menneskene eksisterer i flere "tidslag," men samtidig kan kommunisere med hverandre. Replikkene er skrevet på en spesiell måte som det tok meg litt tid å bli vant til. Det er svært få punktum, men masse komma og semikolon i boken.Jeg ser for meg at han har brukt tegnsettingen som et virkemiddel. Tiden er konsekvent skrevet med stor T, antagelig fordi den har så stor betydning i boken. På den andre siden blir jeg veldig fort glad i Mussenden, kona hans og de andre karakterene i den lille landsbyen.