mandag 15. februar 2016

Marsboeren av Andy Weir

Bildet er hentet fra www.pantagruel.no
Mark Watney er alene på Mars. Ekspedisjonen Ares 3 gikk ikke helt etter planen. De fem andre i mannskapet kom seg unna stormen. De trodde Mark døde, men han klarte seg. Og det er jo bra. Men ekspedisjonen Ares 3 skulle bare vare i 31 dager, så han har ikke nok mat og utstyret er ikke laget for å vare i flere år. Ares 4 kommer først om fire år. Attpåtil lander Ares 4 et helt annet sted på Mars. Kommunikasjonen med NASA er brutt. Mark er virkelig alene. Utsiktene er rett og slett ikke så lyse. 

Heldigvis er Mark er en løsningsorientert fyr. Han er utdannet biolog og maskiningeniør og er utstyrt med både praktisk sans og godt humør. Med sin praktiske tilnærming og kunnskaper om biologi setter han i gang med dyrking av poteter på en planet hvor det ikke gror noen ting. Han må lage vann og dyrkbar jord og få i gang kommunikasjon med NASA, så bør det meste være på stell. 

På jorda regner NASA med at Mark er død, det er jo beskjeden de har fått fra fartøysjef Lewis på Ares 3. Venkat Kapoor er sjef for Mars-operasjoner og han vil gjerne ha noen satelittbilder fra Mars. Til hans store overraskelse viser satelittbildene at Mark er i live og tidenes redningsoperasjon settes i gang. 

Man kan jo tenke at en bok om en mann som sitter alene på Mars kan bli både kjedelig og deprimerende, men det er absolutt ikke tilfellet. Marsboeren er både velskrevet, intelligent og morsom. Spenningen holder seg fra første til siste side. Jeg lærte masse, ble underholdt, satt på pinebenken og jeg ble også litt rørt.  

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar