tirsdag 26. april 2016

Monster av Walter Dean Myers

Hentet fra: www.harpercollins.com


Monster er en grafisk tegneserie i svart-hvitt om en gutt på 16 år som skal i retten for innbrudd i et apotek og tilsynelatende skal ha drept den eldre mannen som jobbet der. Under ranet ble det stjålet fem kartonger sigaretter og noen hundre dollar. Det skal ha vært fire mennesker involvert i ranet og vi møter alle sammen i rettsaken, men hovedsakelig som vitner. Det er Steve Harmon som er hovedsiktet, selv om flere av de andre også var med på ranet, er det han som får skylden for alt i rettsalen.

Vi får se flere synsvinkler, noe som skaper variasjon i historien. Vi får f.eks. et innblikk i at skribenten i rettsaken ønsker at den skal vare så lenge som mulig siden hun trenger pengene. Noe som viser at de fleste tenker på seg selv og ser på Steve som er siktet som en ubetydelig morder uten å ha noe bakhistorie på hva som har skjedd. Historien veksler mellom rettsaken og fortiden til Steve når han tenker tilbake på barndommen sin og på hva som har skjedd under ranet. Gjennom nesten hele boken er både vi og Steve selv usikre på om han har faktisk har begått drapet eller ikke. 

Noe av det som er mest interessant er alle de fordømmende menneskene vi møte i tegneserien, som bare antar at Steve er et monster som fortjener å sitte resten av livet i fengsel. Det er ingen som tar hensyn til feil at han er en gutt på 16 år og kan ha en forhistorie som kan ha gjort at han har begått feil, eller blitt desperat nok til å begå handlinger han vanligvis ikke ville gjort. De tar automatisk et standpunkt i at han er en kaldblodig morder. Tegneserien viser rettsystemet fra synsvinkelen til en som er dømt og viser at det kan ligge mer bak et "monster" enn det som kommer til syne på overflaten.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar