torsdag 8. september 2016

Mi briljante venninne av Elena Ferrante

Bildet er hentet fra www.samlaget.no

Elena og Lila vokser opp i den fattige delen av Napoli på midten av 1900-tallet. Bydelen er fattig og preget av vold og råhet. Jentene blir ikke venner umiddelbart, men det vokser fram et sterkt vennskap. Vennskapet blir satt på mange prøver, men Elena ser alltid på Lila som sin venninne uansett hvor forskjellige de er. 

Elena og Lila gjør det bra på skolen og blir oppmuntret til videre skolegang. Men når de blir 11 og Elena går videre på skolen og Lila begynner å jobbe i farens skomakerverksted får de mindre og mindre til felles. Lila fortsetter imidlertid å lese bøker og lære seg nye ting, men brått slutter hun med det også. Elena derimot jobber hardt på skolen og er fast bestemt på å gjøre det bra og å få seg en utdannelse. 

Vi følger jentene fra barndom til sen ungdom, fra rampestreker til kjærester og bryllup. Elena er den snille og rolige mens Lila er den ville og modige. Det er flere som er redde for Lila på grunn av villheten og fryktløsheten hennes. Begge har et anstrengt forhold til familiene sine og spesielt mødrene. Det virker i det hele tatt som det ikke er så kjærlige forhold mellom foreldre og barn i bydelen. Bydelen er styrt med hard hånd av de mektige mafia-familiene som det gjelder å holde seg på god fot med. 

Mi briljante venninne er en intens fortelling om oppvekst og vennskap under harde kår. Språket er godt og fortellingen har godt driv og jeg glemte etterhvert at jeg leste på nynorsk selv om det er litt uvant for meg. Dette er første del av Napoli-kvartetten og jeg gleder meg til å lese resten av serien. 

  

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar