mandag 31. oktober 2016

Inn i elden av Aina Basso

Bildet er hentet fra www.samlaget.no

Den dramatiske handlingen i boka er lagt til 1621, et år med flere hekseprosesser i Finnmark. Elen og Dorothe er to unge kvinner som befinner seg på hver sin side i heksejakten. Elens mor er en såkalt klok kone og hjelper kvinnene i nabolaget med forskjellige plager. skene har forskjellige far og moren har levd et ustabilt liv. Elen er nå så stor at hun kan få opplæring av moren i hvordan hun behandler forskjellige lidelser. Men en dag tar opplæringen brått og dramatisk slutt.

Dorothe lever et rolig liv i København og vil helst bare være ung og gå i selskaper sammen med søsteren sin. Men foreldrene har andre planer og gifter henne bort til en kjedelig voksen mann som kunne vært faren hennes. Etter bryllupet må hun reise til Vardø hvor mannen hennes jobber med blant annet heksejakt. Dorethe føler seg alene og utilpass i et miljø som er radikalt forskjellig fra hennes København. En dag krysses Elen og Dorothes veier.

Boka er både spennende og lærerik og opprørende. Å lese om hvordan kvinner man trodde var trollkvinner og i pakt med djevelen ble behandlet er fælt. Det kommer veldig tett på når hverdagen endres til å bli en håpløps kamp på liv og død mot overmakten. Boka er skrevet på lettfattelig nynorsk og passer godt for ungdom. Her kan man slå to fluer i en smekk og lære både nynorsk og historie! 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar