torsdag 8. juni 2017

Guttene av Jessica Schiefauer

Bildet er henta fra www.gyldendal.no


Venninnene Momo, Kim og Bella er uadskillelige. De har sin egen lille verden i Bellas drivhus, der hun dyrker fram urter og blomster. Jentene er på mange måter outsidere på skolen, men de har hverandre. Guttene er fiendene. Måten de ser på jentene, hvordan de betrakter jenter som en vare, hvordan de tillater seg å rakke ned på dem. De sitter med makta.

En dag dukker det opp en konvolutt hos Bella. Den inneholder frø. Hun kan ikke huske å ha bestilt frøene, men planter dem. Frøene spirer rekordraskt, og plutselig har Bella en mystisk plante som ingen har sett før. Planten produserer nektar som gir en helt spesiell effekt: jentene blir til gutter når de drikker den. Jentene "går undercover", og plutselig er de en del av guttegjengen, en del av gjengen som mobber, hater og klår. Det kjennes rart. Rart å være i en annen kropp og rart å ha en annen posisjon. Momo og Bella går raskt lei, men for Kim blir plantens nektar viktigere og viktigere, og det blir stadig tydeligere for henne at det er guttekroppen hun passer inn i. 

Denne boka traff meg som en knyttneve. Beskrivelsene av hvordan jentene føler seg behandla av guttene er utrolig spot on. Men også vennskapet mellom jentene, og den innvendige kampen Kim opplever er utrolig godt skildret. Dette er en skikkelig sterk roman om ungdomstid, kjønnsroller, vennskap og identitet, og jeg tenker at alle, både jenter og gutter (kanskje spesielt gutter, egentlig) har godt av å lese den. Selv om boka inneholder elementer av det overnaturlige vil jeg understreke at det egentlig ikke er en fantasybok.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar