onsdag 1. november 2017

Mine brødre av Adel Khan Farooq

Hentet fra www.aschehoug.no


Her møter vi 17 år gamle "Messi" som han blir kalt fordi han er god til å spille fotball og bo på Mortensrud i Oslo. Foreldrene hans er pakistanske, men hovedpersonen er oppvokst i Oslo og ser på seg selv som norsk. Foreldrene er ikke praktiserende muslimer, men spesielt moren synes den norske kulturen er en uting og synes sønnen skal leve mer etter hjemlandets regler. Det er et stort press hjemmefra om å skaffe seg en jobb, få gode karakterer og finne seg en kone. Messi som kun er 17 år føler seg ikke klar for noe av dette, men blir sterkt påvirket over hvor mye moren skammer seg over han, siden han ikke har "fått til noe". Faren er sjelden til stede, han jobber mye og drikker en del alkohol når ha først er til stede.

På fritiden henger henger Messi med to kompiser som liker og drikke, feste og finne damer. Selv er han en del av dette, men føler seg usikker på damefronten og er egentlig forelsket i Faiza som går i klassen hans. Det kommer samtidig frem at han egentlig er usikker, ensom og føler seg misforstått av både foreldrene og kameratene. Etter terroraksjonen i Paris 2015, som IS påtok seg skylden for å ha utført, blir han utsatt for mye rasisme, hat og sjikanering i forhold til dette fordi alle mener han er muslim. Han overhører bland annet en kommentar om at "Breivik var fornuftig og klarte i de minste og renske vekk en del ugress her i landet". Hatet gjøre noe med han, og hevn blir en faktor.

På samme tid møter hovedpersonen Abdullah, som er dypt religiøs og leder for et radikalt brorskap. Messi blir fascinert av det han forteller og blir med i moskeen for å be. Han blir overrasker over mye fred og trøst bønnen gir han og en religiøs oppvåkning begynner. Det er mange diskusjoner om hva som er en god muslim gjennom Faiza som snakker om en forsonerne og kjærlig religion "Islam betyr fred" sier hun.  Dette blir motstridende for han, siden Abdullah er meget ekstrem i sine meninger og mener at alle som kan bør reise og kjempe i Syria for Islam. Når Faiza flytter til London, blir Messi raskt trukket ned i ekstremismens og Abdullahs meninger. 

Boken reflekterer mye rundt tro, hva tro er og hva Profeten Muhammed egentlig kan ha ment og hvordan man skal tolke Koranen. Samtidig ser hvordan man søken etter tilhørighet og fellesskap kan lede til ekstremisme og ha påvirkningskraft til yttergående holdninger.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar