onsdag 14. februar 2018

Skilpadder hele veien ned av John Green

 Bildet er henta fra www.gyldendal.no

Jeg har overdosa litt på John Green og slekt og venner (ok da, sikkert mest venner) de siste åra. Føler at det er den samme karakteren som går igjen hele tida, hvit middelklasseungdom med forkjærlighet for Converse og indiemusikk. Det er det for så vidt i denne boka også, men den har noe mer.

Aza Holmes er 16 år. Livet hennes er moren, venninna Daisy. Og Harold da, bilen faren til Aza hadde før han døde. Og tvangstanker. Ganske mange tvangstanker.
En dag hører Daisy på nyhetene at faren til Davis (som Aza ble kjent med på sommerleir for mange år siden), milliardæren Russell Pickett, er forsvunnet, og at dusøren for å finne ham er på hundre tusen dollar. HUNDRE TUSEN DOLLAR. Daisy, som er fra en fattig familie, har mildt sagt lyst på dusøren, som kunne vært en fint tilskudd til hennes ikkeeksisterende college fund. Hun bestemmer seg for at hun og Aza skal ta en tur til Pickett-familiens herskapshus under påskudd av at Aza er forelsket i Davis, og derfra skal de etterforske Russells forsvinning.

Jo bedre Aza blir kjent med Davis, jo sterkere kommer tvangstankene fram. Vi får innblikk i hvordan det er å leve med tvangstanker i hverdagen og hvilke begrensninger det gir Aza. Etter hvert som tvangstankene tar overhånd blir også språket mer intenst og oppramsende, og jeg danner meg et bilde av hvor slitsomt det er for Aza å leve med denne lidelsen. 

Jeg tror denne boka vil fenge alle John Green-fans, og den passer også godt til elever som skal skrive om psykiske lidelser i fordypningsemnet sitt.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar