onsdag 18. april 2018

Brave new world av Aldous Huxley

Bildet er hentet fra www.penguin.co.uk

Brave New World er en dystopi fra 1932 og har flere likhetstrekk med en klassiker som 1984 enn dagens dystopier som Hunger Games. Langt inne i fremtiden lever menneskene i et gjennomkontrollert samfunn. Styresmaktene er veldig fornøyd med de ideelle samfunnet de har skapt, og de har full kontroll. Folk er fornøyd og det er lett å finne sin plass i samfunnet. Familien er borte, babyer dyrkes fram på fabrikker og hjernevaskes gjennom hele barndommen. For å holde befolkningen fornøyde får de dop, nøye tilpasset underholdning og de blir fra ung alder oppmuntrert til å ha sex med mange forskjellige. Man skal for enhver pris ikke knytte seg for tett til andre.

Men dette i seg selv skaper jo ikke en spennende fortelling. Det er noen som ikke er helt fornøyd med denne stadige kontrollen og presset til å hele tiden være sosial og oppføre seg som styresmaktene har bestemt at man skal gjøre. På utsiden av samfunnet finnes det også mennesker som ikke lar seg styre.

En velskrevet, tankevekkende, mørk og spennende bok som det ikke er merkelig at har blitt en klassiker. Anbefales for de som vil ha en litt mer utfordrende og veldig god leseopplevelse!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar