fredag 6. april 2018

The bear and the nightingale av Katherine Arden

Bildet er henta fra www.amazon.com


På landsbygda i middelalder-Russland har Vasyas far, Pyotr, bestemt seg for å gifte bort den eldste dattera Olga, og mens han likevel er i Moskva vil han prøve å finne seg en ny kone. Han har vært enkemann i mange år og de yngre barna trenger en ny mamma. Vasya, den yngte dattera, er lei seg for at storesøsteren blir borte, og skjønner ikke hvorfor folk må gifte seg. Hun skal aldri gifte seg. Hun skal bare løpe i skogen, snakke med husnissene, ri på hestene og være fri resten av livet. 

I Moskva blir Olga gift, Pyotr får en innesluttet og vettskremt brud, og den eldste sønnen hans bestemmer seg for å bli munk. På reisen hjem blir de stoppet av en fremmed som truer sønnene til Pyotr på livet, men lar dem gå mot at Pyotr tar imot et smykke og gir det til sin yngte datter. Hjemme på gården forteller Pyotr barnepiken Dunya om det besynderlige møtet med den fremmede, og Dunya bestemmer seg får å beskytte sin elskede Vasya mot smykktes magi så lenge hun kan, og beholder det selv i flere år. 

Men etter hvert som Vasya blir eldre er det stadig mer som tyder på at Dunya snart må gi henne smykket. Merkelige ting begynner å skje i den lille bygda. Husdyr dør, avlingene dør, en prest ankommer bygda og oppfordrer innbyggerne til å bryte med all folketro og ikke sette ut mat til nisser og ånder som de har pleid før. Ting er i ubalanse, og Vasya føler ansvar for å redde bygda fra undergang.

Denne boka er magisk. Skrevet som en gammel russisk roman, men med magiske elementer og flere innslag av russisk folketro og eventyr ble dette en slags fantasy-Tolstoj for meg. Jeg har også lest bok to i serien, og den var enda bedre, så nå venter jeg spent på bok tre som kommer i august. Denne kan trygt anbefales til alle fantasylesere!
 
Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar