mandag 21. mai 2018

Bevegelsen av John Ajvide Lindqvist

Bildet er henta fra www.cappelendamm.no


Før var jeg sånn "omg, ny Lindqivst-bok!" da det kom en ny roman fra Lindqvist, men etter "Himmelstrand" er jeg mer sånn "ny Lindqvist-bok ja, nå blir det sikkert rart igjen". Og rart blir det. 

I 1985 flytter den unge John Ajvide Lindqvist i et trangt og slitent hus i Luntmakargatan. Han forbereder seg til tryllekunstmesterskap. I den første tida i huset begynner han å mistenke at det foregår noe rart i dusjrommet i vaskeriet. Samtidig begynner en fyr å ringe han midt på natta for å spørre etter "Sigge", hvem nå det er. Parallellt med disse hendelsene begynner John å skrive ned en historie fra da han var liten, en merkelig hendelise med et rart barn i skogen. Etter å ha blitt tatt for nasking tilbringer John en natt i fengsel, og etter den natta blir det tydelig at det ER noe rart og uforståelig i dusjrommet i vaskeriet, og John blir kjent med naboene sine på en ganske annen måte enn å hilse jovialt i trappa. 

Dette er en slags prequel til Himmelstrand, og vi får bedre innblikk i gressletta som er omtalt der. Som Himmelstrand er dette en ganske svevende fortelling, og jeg sleit litt med å henge med innimellom. Det blir litt mye badekar med rart innhold, litt mye Olof Palme og litt mye blod og innvoller. Men det skal sies at det er ingen som mestrer uhygge og dårlig stemning så bra som Lindqvist, selv om denne ikke var helt spot on for meg.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar