mandag 28. mai 2018

Half of a yellow sun av Chimamanda Ngozi Adichie

Bildet er hentet fra www.http://www.4thestate.co.uk/

Handlingen i Half of a Yellow Sun er hentet fra Nigeria på 1960-tallet. Det er sjelden jeg leser bøker fra denne delen av verden, så var noe nesten helt nytt for meg. 

Tvillingsøstrene Olanna og Kainene vokser opp under priviligerte forhold. Foreldrene har penger, gode kontakter og jentene er velutdannede. Gutten Ugwu kommer derimot fra den fattige landsbygda og kommer inn til byen for å jobbe for Odenigbo. Odenigbo er Olannas politisk aktive kjæreste og de blir alle en del av et intellektuelt miljø. Richard kommer fra England og faller pladask for Kainene og blir boende i Nigeria.

Det er store endringer og motsetninger i Nigeria på 60-tallet. Klasseskillene er store og det er flere minoriteter i landet. Biafrakrigen bryter ut og selv de priviligerte får merke krigen på kroppen. Foreldrene til Olanna og Kainene kommer seg ut, men døtrene og deres omgangskrets blir igjen. Krigen er brutal og kommer brått på mange. Republikken Biafra prøver å bryte ut av Nigeria og krigen som følger varer i to og et halvt år. Livet blir utrygt, spesielt for landets minoriteter. Matmangelen er stor og det er stor fare for å bli utsatt for tortur. Alle bokens hovedpersoner blir merket av krigen og livet kan aldri bli det samme igjen. 

Det er sjokkerende å lese om krigens grusomheter, men samtidig er det nydelige skildringer av kjærlighet, vennskap og samhold. Boka er både lærerik, spennende og godt skrevet.  

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar