mandag 14. mai 2018

Homegoing av Yaa Gyasi


Bildet er henta fra www.amazon.com

Denne fortellingen starter i Ghana på 1700-tallet og ender i nåtidens USA. Vi blir først kjent med Effia, som gifter seg med slavehandleren James og bor i et slott på gullkysten. Noen etasjer ned i slottet møter vi Effias halvsøster Esi, som er tatt til fange og blir solgt videre som slave. De neste 300 årene følger vi barna, barnebarna, oldebarna osv osv til de to søstrene. Esis etterkommere ender i USA, mens Effias etterkommere for det meste holder seg i Afrika. 

Dette er stor fortelling som både rommer mye av Afrikas og USAs historie, men som også skildrer familier, oppvekst, kjønnsroller, skikker og ikke minst følelser på tvers av generasjoner. 
Boka er velskrevet, og selv om den ikke er direkte lettlest flyter språket bra, og for meg ble det en skikkelig pageturner fordi jeg hele tiden ville vite hvordan det går med neste generasjon. Selv om boka beskriver mye fælt og mange karakterene går gjennom mange tunge opplevelser er det også en fortelling med mye håp og varme. Anbfeales til de som ikke syns det er så dumt å lære noe samtidig som de får servert en skikkelig god historie.
Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar