tirsdag 19. juni 2018

Izzat: For ærens skyld av Nasim Karin

Bildet er hentet fra: www.cappelendamm.no


Noreen er 17 år har bodd i Norge hele livet sitt. Foreldrene er fra Pakistan og flyttet hit etter de giftet seg. Noreen har alltid hatt et godt forhold til foreldrene sine, men når hun vokser opp, får egne meninger og blir en ung kvinne forandrer faren seg gradvis. Han synes Noreen er "for norsk" og er redd for at hun skal gjøre skade på hans ære ved å gå ut med gutter, drikke og røyke. Hun synes også barndommen har vært vanskelig og har blitt dratt mellom den Pakistanske og Norske kulturen, uten å føle at hun passer helt inn noen av stedene. Hun drømmer om Pakistan som hun aldri har vært i, men vet at hun har stor tilhørighet til.

Etterhvert som Noreen blir eldre og mishandlingen fra faren fortsetter, kobles barneværnet inn i bildet og Noreen flytter hjemmefra. Dette er vanskelig for faren og går på hans ære at han ikke klarer å oppdra datteren. Faren hennes er overhode familien både i Norge og i Pakistan og er en rik mann. Han har opparbeidet seg mye penger og har stor respekt blant familien. Hans ære teller mer enn noe annet. Når Noreen forenes med familien for å bli med til Pakistan der hun skal studere et år, tror hun hun og faren skal starte på nytt. Endelig skal forholdet bli bra. Det hun ikke vet er at faren har tatt henne med dit for å gifte henne bort...

Hennes møte med Pakistan blir ikke som forventet. det er to vidt forskjellige kulturer og synet på kvinner provoserer Noreen. Hun skjønner at hun ikke passer inn i Pakistan alikevel og klarer ikke føye seg som en "lydig kvinne". Dette aksepteres ikke av familien og mishandlingen fortsetter. Etterhvert skjønner Noreen at hvis hun skal overleve, må hun klare å rømme.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar