onsdag 17. oktober 2018

A tree grows in Brooklyn av Betty Smith

    Bildet er henta fra www.goodreads.com


    A tree grows in Brooklyn begynner i Brooklyn i 1912. Vi blir kjent med Francie og familien som lever i fattigdom. Det er for det meste moren Katie som forsørger familien, faren Johnny jobber innimellom som syngende servitør (!), men for det meste drikker han og sørger over at han aldri ble en stor artist. 

    Boka følger Francie fra hun er 11 år til hun er nesten voksen, og underveis i boka får vi tilbakeblikk på Katie og Johnnies ungdom, samt at vi får høre om hvordan foreldrene deres kom til USA fra Østerrike og Irland. Francie elsker å lese og går systematisk gjennom alle bøkene på biblioteket. Hun vil også gå på skolen så lenge som mulig, og ender etter hvert med å dikte opp en historie om at familien har flyttet slik at hun kan gå på en bedre skole og dermed være bedre rustet til å studere. 

    Betty Smith skriver veldig levende, jeg føler at jeg ble godt kjent med familien, og ikke minst New York. Jeg er jo en sucker for tøffe jenter, og Francie er en sånn. Hun er mer opptatt av utdannelse enn ekteskap, og moren støtter både Francie og lillebroren Neely i valgene de tar. Det aller fineste med denne boka syns jeg var all varmen familiemedlemmene viste hverandre til tross for at de lever i fattigdom og mye av livet er et slit.

    Ingen kommentarer:

    Legg inn en kommentar