mandag 29. oktober 2018

The Wild Truth av Carine McCandless

Bildet er hentet fra www.harpercollins.com

Etter å ha lest Into the Wild og sett filmen ville jeg gjerne vite mer om Chris McCandless. Et kjapt søk førte meg til boka søsteren hans skrev i etterkant av suksessen med Into the Wild, boka og filmen. Hun ville fortelle sin versjon av historien, som er en ganske annen enn den foreldrene deres forteller. 

Fra utsiden så McCandless-familien ut som en vellykket og kjærlig familie. Og de er vellykkede når det gjelder karriere og penger. Men om de er så kjærlige er en annen sak. Foreldrene krangler mye, og det er både fysisk og psykisk misbruk både mellom de to voksne og mellom voksne og barn. Familien er heller ikke helt A4, noe som jo ikke nødvendigvis er negativt, men i deres tilfelle slår det ikke så godt ut. Faren har nemlig en annen familie i tillegg. Ikke bare at han hadde en annen familien før, men han har rett og slett to familier samtidig. Chris hadde altså mange halvsøsken i tillegg til Carine. Familieforholdene er rotete, faren er til tider en tyrann og moren oppfører seg på en måte som det absolutt ikke er greit overfor barn.

Chris er i barndommen og ungdommen er skoleflink og grei og klarer på sitt vis å takle foreldrene. Men utover i ungdommen, og spesielt på collage tar han mer avstand fra dem. Han blir uvel av deres jakt på penger og status og vil selv leve nærmere naturen og kvitte seg med det materielle. Man kan lese det slik at foreldrenes måte å leve på sendte Chris i en helt annen retning. Han fikk rett og slett nok og måtte rive seg løs etterårevis med fysisk og psykisk mishandling. 

Boka er vel så mye Carines historie som Chris sin, men gir en dybde og ny forståelse for hvordan det gikk som det gjorde med Chris. Dette er ikke noe litterært mesterverk, men en god fortelling med godt driv.  

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar