onsdag 19. desember 2018

Leksikon om lys og mørke av Simon Stranger

Bildet er hentet fra www.aschehoug.no




Forfatteren finner ut at hans jødiske svigerfamilie bodde i huset til Rinnanbanden etter krigen. Hvordan kunne de det etter alt det grusomme som hadde skjedd der? Glimtvis får vi deler av familiehistorien. Tragedier og hverdag under krigen og ettervirkningene etter krigen.

Ble Henry Rinnan formet av oppveksten sin eller var han grunnleggende ond? Forfatteren går inn på både Rinnans bakgrunn og om hva som drev han til å begå grusomme handlinger under krigen. Han problematiserer kildene om Rinnan som ikke helt stemmer overens, og han tillater seg å dikte der han ikke vet. Det er altså en skjønnlitterær bok, ikke en biografi om Rinnan. Fortellingen blir etter hvert veldig spennende, spesielt hvis man ikke husker helt akkurat hvordan det var med han derre Rinnan.

Boka er som tittelen viser bygd opp som et leksikon fra A til Å. Det er et interessant grep som gjør boka litt annerledes. Her flettes nåtid, fortid, fantasi og fakta sammen til en skikkelig god bok!

Her er en beskrivelse av boka som ble skrevet i gruppearbeid på nettverksdagen til skolebibliotekarene i Akershus 30.11.18:

Det finnes et ondskapens hus. Det ligger i Trondheim. Henry Rinnan er en av Norgeshistoriens mest forhatte menn. En av de siste som ble henrettet etter andre verdenskrig fordi han var nazist og torturist. Romanen handler om han, men også forfatterens jakt på sin kones familiehistorie. De er nemlig tett knyttet sammen. Hennes jødiske familie har bodd i ondskapens hus etter krigen. Hvordan kunne de det? Inderlig og spennende roman om ondskap, overlevelse og hendelser vi ikke må glemme.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar