torsdag 3. januar 2019

OG av Veronica Salinas

"Hold ut litt til, sier mamma. Sultne mennesker raner fortsatt matbutikkene. Folk slår fortsatt på kasserollene. Det finnes ingen jobber her" (Salinas, 2016, s. 121)



Jeg fortelleren i denne boken har forlatt et Argentina preget av politisk uro og økonomisk krise. Hun får jobb som Au Pair hos en typisk norsk familie hvor mor og far jobber for mye og egentlig ikke har tid til sine egne barn.  3 kvelder i uken går hun på norskkurs sammen med andre tilflyttede fra ulike land og kulturer.

Gjennom små korte fortellinger  får vi vite om hverdagen som var i Argentina og den nye hverdagen i Norge. Hun lengter hjem, hun synes det er vanskelig å lære seg norsk og hun synes landet er kaldt og fremmed. Likevel føler hun at det å reise tilbake til Argentina ikke er noe alternativ.

Forfatter Salinas får godt frem hvordan det må være å komme til et nytt sted hvor du ikke lenger kan være deg selv og dele av din historie pga av fremmedgjøring og språkvansker. Sånn sett tenker jeg at dette kan være en nyttig bok å lese for alle som i ny og ne skal omgås folk som ikke er født og oppvokst i Norge. Det skal vel de fleste av oss, forhåpentligvis?

Boken er luftig og med korte avsnitt, så den kan sikkert også egne seg for lesere som er i samme situasjon som hovedpersonen.

Salinas, V. (2016). Og. Oslo: Cappelen Damm.


-Anne Brit-

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar