fredag 8. januar 2016

Personar du kanskje kjenner av Synnøve Macody Lund

Bildet er henta fra www.samlaget.no


Jeg har lest denne anonyme rosa saken som var godt representert i sosiale medier på begynnelsen av høsten 2015.

Synnøve reiser til Vestlandet for å holde faren med selskap i jula.
Etter at faren fikk hjerneblødning orker han ikke så mye som han gjorde før, og har bestemt seg for å ikke være med resten av familien til London. Synnøve orker heller ikke å reise til utlandet, så da blir de de to i jula. Synnøve skriver på en roman om faren, og tenker at dette må være en fin sjanse til å jobbe videre med boka. 

Men faren er liksom så langt unna, selv om han sitter i samme sofa som henne. De snakker sammen, men ting er ikke som før. Når romanen om faren går i stå begynner Synnøve i steden på en ny fortelling, om Eva (og tvillingbroren Eskil), Live og Anna. Det kommer tydelig fram at Anna-karakteren er basert på Synnøve selv. Live er i et forhold med den manipulerende Eva. Tvillingbroren Eskil innleder et forhold til den navie studenten Mari. Anna prøver seg på singellivet og delt foreldreomsorg for barna, men får det bare til sånn passe. Hun innleder stadig forhold til yngre menn, men får ikke følelser for noen av dem og syns vel egentlig de er mest i veien. 

De karakterene jeg syns fungerte best denne boka var tvillingparet Eva og Eskil. De framstår som kalde, rå og manipulerende, og de går langt for å få partnerne sine til å ofre alt for dem. Begge kjærlighetsforholdene minner meg egentlig litt om Tina Åmodts "Det blir aldri lyst her". Det blir ikke lyst hos disse karakterene heller, det blir bare mørkere, og det er guffent, men samtidig såpass fascinerende at jeg må lese videre. 

Synnøve Macody Lund føyer seg inn i rekka av unge norske kvinner jeg vil lese mer av.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar