tirsdag 5. januar 2016

Vingebelastning av Helga Flatland

Bildet er hentet fra www.aschehoug.no

Andreas er sykemeldt. Og har fått antidepressiva av legen. Men han vet ikke om det hjelper så mye. Føler han seg bedre, verre eller akkurat som før? Og hvorfor har han det slik? Kan han skylde på foreldrene, jobben eller samboeren? Gjennom samtaler med psykologen forsøker Andreas å finne svar på hvorfor han er deprimert. Tilbakeblikk på barndom, ungdom og studietid gir et bilde av Andreas liv og hans forhold til familie, venner og kjæreste. 

I ettertid opplever Andreas at foreldrene hans var lite engasjerte i han. Noe av det faren engasjerte seg i var modellflybyggingen som var en aktivitet Andreas var veldig opptatt av som ung, noe som gjenspeiler seg i tittelen på boka. Som ungdom hadde Andreas en traumatisk opplevelse med en eldre jente som han egentlig aldri har tatt tak i, og han sliter med å forholde seg til det når han i voksen alder tenker tilbake på opplevelsen. 

For meg virker det som noe av Andreas problem er at han gjerne vil finne noe eller noen å skylde på. Foreldrene er for distanserte, jobben er for krevende og kjæresten forstår han ikke. Å gå i seg selv er derimot ikke noe Andreas er så interessert i. Han har kanskje også litt for store forventninger til hva psykologen og pillene kan fikse. 

Helga Flatland skriver godt og engasjerende. Jeg føler med hovedpersonen, det er tydlig at han sliter, men jeg blir også irritert og provosert av hvordan han har lite forståelse for andre menneskers situasjon.  

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar