tirsdag 19. desember 2017

Dei som flyktar og dei som blir av Elena Ferrante

Bildet er hentet fra www.samlaget.no

Dei som flyktar og dei som blir er bok nummer tre i Ferrantes Napoli-kvartett. Venninnene Elena og Lila har blitt voksne og befinner seg midt i 70-årenes kvinnekamp og kamp for arbeidernes rettigheter. Hele livet har jentene kjempet for å komme seg ut av bydelen der de vokste opp i Napoli og fattigdommen der. Lila kom seg ut ved å gifte seg med en rik mann og Elena har studert og funnet en mann helt utenfor det gamle miljøet.

Men Lilas ekteskap skar seg og hun er tilbake i fattigdommen og slitet. Hun jobber på fabrikk under elendige arbeidskår hvor hun blir utsatt for seksuell trakassering. Elena er forfatter og gjør suksess med sin første bok. En bok som ikke blir tatt godt i mot i det gamle miljøet, men som kultureliten elsker. Når hun blir mamma for første gang føler hun derimot at livet stopper opp. Hun får skrivesperre, glir ut av akademikermiljøet og forholdet til mannen blir bare dårligere og dårligere. 

Forholdet venninnene imellom er merkelig. De elsker hverandre og hater hverandre, er misunnelige og fæle, snille og støttende. Ferrante har utrolig gode skildringer av karakterene og forholdet dem imellom og viser at et vennskap kan være vel så komplisert som et kjærlighetsforhold.  

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar