mandag 28. mai 2018

The hate u give av Angie Thomas

Bildet er henta fra www.goodreads.com

Seksten år gamle Starr Carter beveger seg mellom to verdener; den "hvite" privatskolen foreldrene betaler i dyre dommer for at hun skal gå på, og hjemme-nabolaget Garden Heights der det ikke er uvanlig med drive by-skyteepisoder et par ganger i uka. Nabolaget er prega av fattigdom og gjengkriminalitet, men også av folk som er villige til å bli boende for å gi alt til lokalsamfunnet sitt. På en Garden Heights-fest blir Starr vitne til at barndomskompisen Khalil blir skutt og drept av en politimann. Ikke fordi han gjør noe dumt, er rusa eller bevæpnet, men rett og slett fordi han er på feil sted til feil tid, og fordi han har feil hudfarge.

Med drapet på Khalil kommer også alle minnene om venninna Natasha som også ble skutt da hun var ti år tilbake. Starr sliter med begge disse opplevelsene, og veldig lenge vil hun bare glemme at alt har skjedd. Men i Khalils begravelse blir hun kontaktet av organisasjonen Just Us for justice som ønsker at Starr melder seg som vitne slik at politiet får vite hva som egentlig har skjedd. Starr går omsider med på det, for hun vil jo at sannheten skal komme fram og at politimannen som drepte vennen hennes skal bli straffet. 

Dette er en viktig og skremmende aktuell ungdomsroman. Jeg liker at selv om boka tar opp flere alvorlige emner så viker den ikke fra "ungdomsboksjangeren". Mye av det som skjer er hjerteskjærende og sjokkerende, og jeg tenker at alle har godt av å lese denne for å lære mer om det som dessverre er hverdagen til mange amerikanere.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar