torsdag 20. april 2017

En glo i asken av Sabaa Tahir

"Dessertøren kommer til å være død innen daggry. Som en skadeskutt hjort har han etterlatt seg spor på kryss og tvers i Serras støvete katakomber. Tunnelene har tatt knekken på ham. Her nede er den varme luften tung, eimen av død og forråtnelse er alt for kvelende" (Tahir, 2016, s. 16)



Jeg tror jeg har fått en ny favorittserie! En sånn serie hvor man kan glede seg til neste bok. Luksus! Boken det gjelder heter En glo i asken  -  Den første boken om Elias og Laia og er skrevet av Sabaa Tahir.

Elias er snart ferdig med soldatutdannelsen i Svartind militærakademi, og da snakker vi en sånn soldat som er villig til å ofre alt for imperiet og som ikke skal tvile et sekund på at alt dreier seg om å tjene. Problemet er at Elias ikke vil tjene -  Elias vil stikke av, men det gjør man ikke ustraffet.

Laia er en av de Lærde. En gang var de velutdannede og kunnskapsrike, men det var før Militantene tok over Riket for 500 år siden. Nå er de Lærde undertrykte og uten utdanning. Foreldrene til Laia var motstandsfolk og det kostet de livet. Laia bor derfor hos sine besteforeldre helt frem til den dagen en Maskesoldat angriper familien og Laia står alene igjen.

Herfra stiger spenningen ytterligere når Laia bestemmer seg for å få sin bror ut av fengsel og som et resultat av dette krysser stier med Elias. Laia ender nemmelig opp i Svartind (jeg skal ikke røpe hvordan) og Svartind er stedet Elias så gjerne vil rømme fra. Nå kunne det kanskje vært kjærligheten som stopper Elias fra å stikke av, men det er ikke kjærlighetshistorien som er det drivende i denne historien. Det er helt andre ting som legger kjepper i hjulene for Elias sin flukt da det viser seg at han er utvalgt til å gå igjennom en  prøvelse som kan endre hans liv for alltid (jeg vil ikke røpe hva det er). Skjebnen kan man vel ikke rømme fra?

Boken har de ulike personene som utgjør en god fantasyhistorie: helter, skurker, de små og forsiktige som viser seg å ha skjulte kvaliteteter og de store og tøffe som viser seg å ikke være så tøffe likevel. Vi har vennskap som settes på prøve og lojalitet som dukker opp der man minst venter det.

I tillegg er det flotte skildringer av både naturen og byen, så det males et rikt bilde av Svarttind og omgivelsene rundt. Jeg kan love deg en skikkelig god historie, så lån og les:) Vi har boken på både norsk og engelsk i Rysjebiblioteket

-Anne Brit-



Tahir, S. (2016). En glo i asken (Bd. 1). Oslo: Fontini forl.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar