mandag 30. november 2015

Med himmelen under oss Av Anja H. Hagelund

Bildet er hentet fra www.livforlag.noEnda en bok om psykiske lidelser, men denne skiller litt ut fra alle de andre som er på bokmarkedet i og med at den har en god dose humor blandet inn med all elendigheten. 

Erika som er 25 år, sliter med psykisk sykdom og tvangslidelser. Hun liker å føle at hun har kontroll på alt, men har alikevel en avtale med naboen som gjelder søpla hennes, i tilfelle hun ikke orker å ordne det selv en dag. Hun  også gå på biblioteket hver onsdag. Erika liker ikke å innrømme for seg selv at hun har problemer og unnskylder eller bagatelliserer tvangslidelsene sine som "faste rutiner" hun må gjøre for at alt skal gå bra i hverdagen hennes. Men plutselig i et "svakt" øyeblikk ringer hun sykehuset og blir innlagt med en gang, siden hun også har tanker om selvmord.

På sykehuset er det Ole, en av legene som hun har mest kontakt med og som følger henne. Erika liker ikke Ole og synes ikke han er flink til noen ting! Hun liker ikke å føle at legene og Ole vet bedre enn henne, så hun leser bøker om psykologi og psykisk helse, slik at hun kan vise pleierne at hun vet hva som foregår med henne selv. På denne måten kan hun være litt mindre sårbar i situasjonen hun er i. Selv om vi ser at Erika vil være selvstendig og gjerne vite best selv, knytter hun seg sterkt til Ole, litt uten å innrømme det for seg selv, 

Boken skiller seg positivt fra alle de andre bøkene om psykisk helse i og med at det er mye humor i den. Den er lettlest og ganske kjapp å komme igjennom og jeg tar meg stadig i å smile av situasjoner som man vanligvis ikke smiler av. Jeg likte boken godt og vil tippe at den passer godt til fordypningsemnet hvis man skal skrive om noe relatert til psykiske lidelser.Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar