torsdag 19. november 2015

Meto 1 : Huset av Yves Grevet

Bildet er henta fra www.mangschou.no


Da denne ble presentert på ungdomsbokgildet tidligere i høst fanga den interessen min umiddelbart. 

64 gutter er innesperret i et stort hus. Guttene kommer til huset når de er ganske små, og blir inndelt i farge etter alder. De får romersk-klingende navn. De husker ingenting av hvem de var eller hva de gjorde før de kom til huset. Det vet ikke hvordan kvinner ser ut, eller at de i det hele tatt finnes. I huset foregår en masse aktiviteter, alle styrt av ledere som heter Cæsar 1-8. Etter en endt dag med undervisning og aktiviteter sovner alle guttene samtidig. Etter hvert som guttene blir eldre sprekker sengene deres, de forsvinner på mystisk vis ut av huset, og yngre gutter kommer til. 

Dersom guttene ikke gjør det godt nok i aktiviteter eller gjør noe feil (som f.eks. havner i slåsskamp) får de harde straffer. Den strengeste straffen er "kjøleskapet", et iskaldt rom der de stenges inne i x antall dager ut fra hvilken feil de har begått. Flere har dødd i kjøpeskapet, og flere har måttet amputere ledd etter opphold der.

Ingen har stilt spørsmål. Fram til nå. Meto, bokas hovedperson, får ansvar for å ta seg av den nye gutten, Crassus, som kommer til huset etter en av de eldre guttene har forsvunnet. I det Meto skal forklare den lille gutten om husets regler begynner han å tenke på hvor rart det er at alle bare følger reglene slavisk og at ingen stiller spørsmål. Etter en feil Crassus gjør havner Meto i kjøleskapet i fire dager. I kjøleskapet dukker en gutt ved navn Romulus opp.Romulus gir Meto noen vage hint. Etter hvert forstår Meto at han er en del av et opprør.

Dette er noe av det mest spennende og originale jeg har lest av ungdomslitteratur de siste årene. Det er ikke en typisk dystopi (sammenligna med de andre dystopiene vi har lest i det siste, i hvertfall), det er ingen overnaturlige vesener, det er ingen kjærlighetshistorie, det er ingen klisjeer, det er bare utrolig spennende og fascinerende med dette egne samfunnet inni huset og alle de psykologiske og organisatoriske aspektene rundt det. Manschou forlag skriver at neste bok i serien kommer våren 2016, og jeg gleder meg så fælt at jeg egentlig håper "våren 2016" betyr "desember 2015".

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar